Politika 09.04.2019.

ČOVIĆ DOČEKAO VUČIĆA: Lider HDZ-a i predsjednik Srbije o lošim porukama u BiH i regionu

ČITANJE: 4 minute

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u Mostaru su razgovarali o intenziviranju saradnje dvije države.

– Razgovarali smo o svim temama saradnje BiH i Republike Srbije, o pitanjima našeg priključenja Evropskoj uniji, našoj privrednoj saradnji, čisto da vidimo kako dalje možemo unaprijediti našu daljnju saradnju – izjavio je Čović nakon sastanka.

Na novinarsko pitanje da li je bilo riječi o NATO integracijama, Čović je odgovorio kako je to tema o kojoj će se još dugu u budućnosti razgovarati.

– Kada je u pitanju taj dio, mi do kraja uvažavamo interese Republike Srbije i poštujemo volju izvršne vlasti Republike Srbije – dodao je Čović.

Na pitanje da prokomentariše činjenicu da niko od bošnjačkog političkog vrhu danas nije došao u Mostar, Čović je odgovorio kako je to loš potez.

– Tražili su da dodatno protokolizujemo poziv za gospodina Džaferovića i gospodina Zvizdića, juče su otkazali, a nešto slično se dogodilo i prošle godine. Mislim da je to loša poruka jer mi moramo pokazati dimenziju jačanja odnosa u BiH koji su danas na mnogim iskušenjima. Meni je žao, ali to je njihov izbor – kazao je Čović.

Dodao je kako će predsjednik SDA Bakir Izetbegović u srijedu doći u Mostar kako bi se nastavili razgovori o formiranju vlasti na državnoj razini.

Vučić je podsjetio da već petu godinu zaredom dolazi na otvaranje Međunarodnog sajma privrede.

– Uvijek sam ovdje dobro dočekan i zahvalan sam gospodinu Čoviću na gostoprimstvu. I ove godine imamo srpske kompanije iz različitih dijelova Srbije koje su se došle predstaviti na mostarskom sajmu. Žao mi je što ih nije više i vjerujem da će sljedeće godine to biti u puno većem obimu – rekao je Vučić.

Dodao je kako želi da se srpski proizvodi prodaju u Širokom Brijegu, Mostaru i Grudama, a da se proizvodi iz Širokog Brijega, Mostara i Gruda prodaju u Beogradu i Novom Sadu.

– Želim još tjesniju saradnju Srbije i BiH. Tako smo 2015. godine imali razmjenu od milijardu, a 2018. to je dostiglo 1,873 milijardi. Ove godine očekujemo razmjenu od dvije milijarde. Za nas je BiH ključni privredni partner i moje prisustvo ovdje je razumljivo i normalno – poručio je predsjednik Srbije.

Dodao je kako bez obzira na teško istorijsko naslijeđe i razlike u stavovima na ono što se u prošlosti dešavalo treba “graditi budućnost u miru i stabilnosti u sve većem razumijevanju i sve bližoj suradnji”.

“Nemamo teritorijalne pretenzije”

Srbija poštuje teritorijalni integritet svih država u regionu i nema pretenzija ni prema jednoj teritoriji, kaže predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, istakavši da očekuje da se i druge zemlje tako ponašaju.

Na pitanje kako komentariše izjavu Milorada Dodika o prekrajanju granica, uz opasku novinara u Mostaru da “podržava Dodikove stavove”, Vučić mu je odgovorio da ne bi trebalo da iznosi konstatacije o tome da li on nekoga podržava ili ne.

– Ako me pitate šta Srbija misli o promjeni granica na Balkanu, smatramo da je veoma važno da svi poštuju teritorijalni integritet Srbije i Srbija poštuje teritorijalni intergritet svih ostalih. Tako je bilo i nadam se da će tako i ostati – rekao je Vučić.

On je dodao da smatra nedoličnim izjave pojedinih političara i iz BiH koji su rušili teritorijalni integritet Srbije u uvjerenju da je moguće da samo Srbija bude oštećena.

– Smatram da je to loša poruka i da niko ni na koji način ne treba da krši bilo čiji teritorijalni integritet – istakao je Vučić i dodao da Srbija nema nikakve pretenzije prema Crnoj Gori, BiH, Hrvatskoj, Makedoniji.

Kad je riječ o saradnji sa Miloradom Dodikom, sada predsjedavajućim Predsjedništvu BiH, a ranije predsjednikom Republike Srpske, Vučić je rekao da je ta saradnja u interesu RS, BiH i Srbije i da vjeruje da u budućnosti može da bude još bolja.

– Mislim da niko nije imao problema zbog dobre saradnje sa Srbijom, naprotiv – rekao je Vučić.

Govoreći o granici sa BiH, Vučić je podsjetio da je u Sarajevu dogovoreno da deo granice od tri odsto bude riješen, što je veoma važno i za BiH i za Srbiju, ali da ipak nije postignut dogovor.

– Tamo je bio Čović, tada je bio i Ivanić i obojica mogu da potvrde da sam uradio sve što smo se dogovorili, ali to nije bilo dovoljno da se dođe do promjene stava – rekao je Vučić, i dodao da mora još da se radi na tome kako bi se došlo do rješenja.

Na pitanje novinara zašto se njegov predstavnik nije pojavio na potpisivanju protokola o tromeđi između Srbije, BiH i Crne Gore, Vučić je odgovorio pitanjem.

– Kako da se pojavim ako nismo dogovorili tih tri odsto – naveo je on.

Na konstataciju novinara da ipak nije riječ o tom dijelu granice, Vučić je rekao da onda ne zna o čemu se radi.

(Fena, Srpskainfo)