Politika 15.12.2020.

ČOVIĆ: Dva bošnjačka člana Predsjedništva BiH bojkotovali Lavrova prema uputstvu lidera SDA

ČITANJE: 2 minute

Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH, komentarisao je sastanak s ruskim ministrom inostranih poslova Sergejem Lavrovom te otkazivanje susreta Željka Komšića i Šefika Džaferovića, članova Predsjedništva BiH, sa ruskim zvaničnikom.

Ćović je za RTL prvo odgovorio na pitanje o odsutnosti zastave BiH na sastanku Milorada Dodika s ruskim ministrom.

“Na jednom sastanku je bilo zastave Bosne i Hergecovine, na sastanku predsjedništva Bosne i Hercegovine kad je gospodin Dodik primio ministra kao predsjedavajući Predsjedništva. To je već uhodana procedura tako da s te strane nije bilo iznenađenja. Kad sam se ja sastao s gospodinom Lavrovom u Sarajevu naravno bila je zastava BiH”, rekao je Čović.

Reakciju njegovih kolega takođe je komentarisao.

“Ne bi ja rekao da je ona uopće zbog tog susreta napravljena tako. Ona je danas u funkciji puno aktivnosti koje se dešavaju oko ključne stranke Bošnjaka u BiH čija dva bošnjačka člana Predsjedništva i gospodin Džaferović i Komšić djeluju sukladno napucima predsjednika SDA. Tako da je to dio jedne sinkronizacije”, poručio je Čović i dodao:

“To je jedna igra koja je trebala skrenuti pozornost s mnogih drugih pitanja koja danas imate u Sarajevu”.

Govoreći o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini, Čović kaže da je razgovor sa Lavrovom bio relativno kratak.

“Ali sam i zamolio za lobirnaje gospodina Lavrova. Apsolutna potpora za izmjenu Izbornog zakona koju sam dobio od strane drugih veleposlanika u BiH zadnjih pet ili šest dana. Zadnjih desetak godina se vrtimo u krug oko tog, zato i imamo takvu situaciju kakvu imamo”, rekao je Čović.

Što se tiče pogleda na put BiH prema NATO, suprotstavljeni su. Lavrov se protivi bilo kakvom približavanju.

“Tu su različiti stavovi. Moramo naći rješenja. Mi s NATO imamo vrlo dobre odnose već danas”, poručio je Čović.

(NN)

Oznake: Dragan Čović