Politika 04.06.2021.

ČOVIĆ: HDZ i HNS za ravnopravnost u BiH, na trećem entitetu najviše rade neodgovorni Bošnjaci

ČITANJE: 3 minute

Nakon današnjeg devetog zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH koji je okončan usvajanjem Rezolucije, dvije stranke su sa 21 izaslanikom istupile iz HNS-a, kao krovne hrvatske institucije.

Riječ je o HRS-u, čiji su članovi, a pogotovo, predsjednik Slaven Raguž bili jako nezadovoljni tekstom usvojene rezolucije i lokalnom strankom Čapljina u srcu, prenosi Avaz.

Ko će uraditi promjenu

Dragan Čović, predsjednik HNS-a BiH i lider HDZ BiH je komentirajući ovaj istup kazao kako svi imaju slobodu uključenja u tu asocijaciju, svih legitimno izabranih predstavnika hrvatskog naroda.

– Kao što znate, isti taj gospodin, uposlenik javnog preduzeća HT Eronet, i do sada je bio izvan prostora djelovanja, odnosno, imao je neki status umirovljenja svoga djelovanja, tako da se ne bi time opterećivao, iako mi je jako žao da postoje ljudi koji misle da mogu drugom nametati stavove. Moramo jednostavno tražiti zajednička rješenja i kad se zbog nekih stvari slažemo, ali i ne slažemo. Sve možemo kritizirati, ali osnova svega je – dajte šta možemo napraviti.

Kritika i populizam uvijek su dobro došli, lijepo je čuti, na to vi mediji jako brzo reagirate, što je sve logično jer je interesantno, ali u osnovi stoji zadatak: Ko će uraditi promjenu u BiH, ko će uraditi promjenu za hrvatski narod, ko će osigurati jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH izlaskom sa sjednica, odlaskom iz Vijeća ministara, iz Parlamenta BiH i Federacije? Ja mislim da je to prošlost, to ćemo jasno, glasno i transparentno kazati našim prijateljima unutar hrvatskog naroda, pa i onima koji se s nama ne slažu, a naravno vidjeli ste u kojem je to broju, ali isto tako predstavnicima prijateljskih stranaka, partnerskih u bošnjačkom i srpskom narodu, a osobito međunardnim insitucijama da smo mi ovdje, da je ovo naša zemlja, da smo svoji na svome i da nećemo dozvoliti nikakvu diskriminaciju – kazao je Čović.

Traganje za rješenjima

Upitan za pregovarački proces u vezi izmjena Izbornog zakona, on je rekao da su HDZ i HNS dali jedno od rješenja.

– Bezbroj je modela o kojima pričamo zadnjih 10 godina, a ono što smo u pisanoj formi dali to je upravo dvije izborne jedinice u Federaciji BiH. To smo dali bošnjačkoj strani, predstavnicima Američke administracije i Evropske unije u BiH. Sada tragamo za rješenjima. Koje će rješenje biti, trivijalno je pitanje. Bitno je da ono osigura legitimno predstavljanje tri naroda u Predsjedništvu i u domovima naroda. Pregovarački proces ide, vjerujemo da ćemo vrlo brzo sjesti sa svjedocima Sporazuma koji smo, također, kroz HNS usaglasili, jesam ja potpisivao u ime HDZ-a, jer takva je mogućnost bila – SDA i HDZ, kao što jednako u ime HNS-a idemo u ovaj pregovarački proces oko izmjena Izbornog zakona.

Odgovarajući na pitanje o tome zalaže li se Dragan Čović za treći entitet i može li to glasno i jasno reći, lider HDZ-a BiH je naveo kako se i na današnjem zasjedanju moglo čuti jako puno predstavnika HNS-a, koji insistiraju na trećem entitetu.

– Ja sam davno rekao da će neodgovorna politika bošnjačkog naroda i njihovih predstavnika dovesti do takvog nečeg. Na vaše pitanje ja ću glasno i jasno reći: Ja se zalažem potpuno za cjelovitu BiH u kojoj će tri konstitutivna naroda do kraja biti jednakopravna i u kojoj će hrvatski narod predstavljati legitimni predstavnici, 17 u Domu naroda Federacije i hrvatski član Predsjedništva. I tu je tačka. Sve ostalo su stvari za pregovore -naglasio je Čović.

(SB)

Oznake: Dragan Čović