Politika 29.09.2015.

Čović i Ban Ki Mun o migrantskoj krizi

ČITANJE: 1 minuta
ban ki mun
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović razgovarao je u Njujorku sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom o trenutnoj situaciji u BiH i stanju u regionu po pitanju izbjeglica.

Čović je zahvalio generalnom sekretaru za sveukupan angažman agencija UN na pružanju pomoći stanovništvu u poplavama pogođenim područjima, kao i za napore koje UN ulažu radi otklanjanja posljedica poplava, saopšteno je iz Predsjedištva BiH.

Tema razgovora bili su i zajednički projekti u okviru specijalizovanih agencija UN.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH razgovarao je i sa predsjednikom Rumunije Klausom Johanisom o aktivnostima BiH na putu ka EU. Tokom susreta iskazano je obostrano zadovoljstvo pozitivnim pomacima koji su ostvareni na tom putu.

Rumunski predsjednik izrazio je podršku daljim aktivnostima BiH s ciljem približavanja EU.

Čović je u Njujorku prisustvovao otvaranju Generalne debate 70. zasjedanja Generalne skupštine UN, te prijemu koji je tim povodom organizovao američki predsjednik Barak Obama.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH sastao se i sa Dejvidom Petreusom, predsjednikom KKR Global Instituta, koji je sastavni dio vodeće svjetske investicijske kompanije KKR.

Ova kompanija, sa više od 40 godina iskustva u ovom poslu, upravlja investicijama u vrijednosti od oko 100 milijardi dolara, a trenutno investira u više od 80 kompanija širom svijeta.

U BiH je zajedno sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj investirala oko 50 miliona američkih dolara.

Čović je istakao brojne mogućnosti investiranja u BiH, te je iskazao podršku svim investicionim projektima koji za cilj imaju poboljšanje uslova života građana.

(Agencije)

Oznake: Dragan Čović