Vijesti 25.03.2020.

Čović i Zvizdić uputili apel evropskim čelnicima

ČITANJE: 2 minute

Predsjedavajući Predstavničkog doma parlamenta BiH Denis Zvizdić i predsjedavajući Doma naroda Dragan Čović uputili su danas predsjedniku Evropskog parlamenta Davidu Sasoliju i predsjedniku Evropske komisije Ursuli fon der Lejen apel za pomoć regionu zapadnog Balkana u borbi protiv pandemije virusa korona.

Oni su, kao inicijatori, ovaj apel uputili zajedno sa predsjednicima parlamenata zemalja zapadnog Balkana.

“Svjesni složenosti trenutka u kome se nalazimo i problema sa kojima se svi suočavamo prouzrokovanih pandemijom virusa korona, ovim zajedničkim apelom želimo ukazati na trenutno vrlo nepovoljnu i izazovnu situaciju u kojoj se nalazi i zapadni Balkan, kako u pogledu broja zaraženih, tako i nedovoljne opremljenosti zdravstvenih sistema u regionu adekvatnom medicinskom opremom i aparatima koji su neophodni za uspješnu prevenciju, liječenje i zaustavljanje daljeg širenja pandemije”, navodi se u apelu.

Potpisnici, u tom pogledu ističu da su sada, više nego ikada, regionu potrebni solidarnost, koordinisani pristup i zajedničko djelovanje.

Oni zbog toga apeluju da zapadni Balkan, koji je uvijek jasno i nedvosmisleno isticao da pripada evropskoj porodici, bude izuzet iz odluke o restrikciji izvoza medicinske opreme iz EU kako bi, kroz prenos stečenih iskustava i nabavku potrebne opreme i medicinskih sredstava, postao dio zajedničkog evropskog odgovora u suočavanju sa pandemijom virusa korona.

Apel je upućen s ciljem zajedničke budućnosti, jednakosti i solidarnosti u regionu, pri čemu se od čelnika EU očekuje da razmotre mogućnost uključivanja zapadnog Balkana u EU, plus šemu dozvole izvoza, da omoguće regionu da, ukoliko to ocijeni potrebnim, pristupi Sporazumu o zajedničkim nabavkama medicinskih protivmjera.

To je potrebno regionu da na taj način učestvuje u zajedničkim javnim nabavkama medicinske i zaštitne opreme za borbu protiv pandemije, kao i da EU razmotri mogućnost da se zapadnom Balkanu omogući preusmjeravanje neutrošenih sredstava iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA dva) za borbu protiv pandemije, kao i korištenje svih drugih sredstava iz različitih fondova EU koji stoje na raspolaganju za ovu svrhu.

“Osim predloženih mjera, u ime parlamenata, pozdravljamo svaku vrstu pomoći koju je EU spremna da stavi na raspolaganje regionu. Uvažena predsjednice Evropske komisije, cijenjeni predsjedniče Evropskog parlamenta, uvjereni smo da će ovaj apel imati pozitivan ishod, jer mi na prostoru zapadnog Balkana, odnosno jugoistočne Evrope, iskreno vjerujemo u evropsku solidarnost i našu zajedničku evropsku budućnost”, navedeno je na kraju ovog regionalnog apela.

(Srna)