Vijesti 27.09.2015.

Čović na Forumu privatnog sektorua UN u Njujorku

ČITANJE: 1 minuta
Dragan Covic

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović prisustvovao je u Njujorku Forumu privatnog sektora UN na kojem se razgovaralo o implementaciji ciljeva održivog razvoja.

Forumu su prisustvovali brojni predsjednici država i premijeri iz cijeloga svijeta, a najviše pažnje posvećeno je realizaciji glavnih ciljeva održivog razvoja, poput promovisanja ekonomije i stvaranja uslova za održivi razvoj poljoprivrede, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Bilo je riječi i o zdravstvenom osiguranju, kvalitetnoj edukaciji, ravnopravnosti polova, te o energiji i klimatskim promjenama.

Čović se u Njujorku sastao sa premijerom Holandije Markom Ruteom, a tokom razgovara istaknuto je da su bilateralni odnosi dvije zemlje na visokom nivou i naglašena je spremnost za unapređenje odnosa.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH informisao je holandskog premijera o aktivnostima BiH na putu ka EU, te izrazio zadovoljstvo što Holandija od 1. januara 2016. godine preuzima predsjedavanje EU.

Holandski premijer izrazio je spremnost njegove zemlje za pomoć i podršku BiH na njenom evropskom putu.

Čović je, kako se navodi, posjetio Katoličku misiju u Njujorku, gdje se sastao sa fra Nikolom Pašalićem, koji ga je informisao o aktivnostima ove župe, jedne od 15 koliko ih je u SAD, a koja postoji 112 godina i ima više od 5.000 vjernika, od kojih su većina četvrta generacija potomaka.

Predsjedavajući Čović obišao je i crkvu Svetog Ćirila i Metodija.

Čović je prisustvovao i prijemu koji je organizovala njemački kancelar Angela Merkel.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH će u NJujorku prisustvovati 70. zasjedanju Generalne skupštine UN-a.

(Agencije)

Oznake: Dragan Čović