Politika 13.10.2020.

Čović: Nastaviti koncept regionalnih razgovora

ČITANJE: 2 minute

Čović je sinoć razgovarao s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom u Beogradu.

“Imali smo duži prijateljski susret uz radnu večeru. Razmijenili smo mišljenja o stanju evropskih integracija u Bosni i Hercegovini, ali i o svim regionalnim temama”, izjavio je za Fenu zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Čović je kazao kako ne bi posebno komentarisao negativne reakcije iz Sarajeva i tvrdnje da je na djelu srpsko-hrvatsko udruživanje, jer su one uobičajene.

“Da se nismo sastali, onda bi neki prigovarali zašto se ne sastajemo. Kada smo kolega Izetbegović i ja bili u Zagrebu i tada su neki trčali da komentiraju zašto mi, a ne neko treći. Procjena je bila da se nađemo i razgovaramo, a ja se ne miješam u to niti mi smeta da se sutra susretnu predsjednik Vučić i kolega Izetbegović ili neko treći”, kazao je Čović.

Dodaje da je još prije sedam dana na sjednici Kolegija Doma naroda PS BiH najavio odlazak u Beograd i da je cijela posjeta bila vrlo transparentna.

“Ja sam i predsjednik HDZ-a BiH pa sam sagovornike informirao i o pripremama za lokalne izbore kada je u pitanju stranka. Očekujemo pobjedu u svim sredinama gdje su Hrvati većina. Vučića zanima puno toga u BiH, jer ga puno toga veže za BiH, od njegovih korijena pa nadalje. To je bio prijateljski razgovor koji ni na koji način ne skrnavi odnose tri naroda u BiH. Poznato je da se on zalaže za jednakopravnost konstitutivnih naroda u BiH, njihovo legitimno predstavljanje, poštivanje Dejtonskog sporazuma”, istaknuo je Čović.

Prema njegovim riječima, koncept regionalnih razgovora treba biti nastavljen i može donijeti dobar rezultat za sve u BiH.

“Mi trebamo sve susjede imati na svojoj strani. Ako želimo nešto korisno raditi u vanjskoj politici BiH, moramo znati da naši dometi nisu veliki i to prvenstveno treba biti dobrosusjedska politika kada su pitanju sva tri susjeda. To nikada ne smijemo potcijeniti, jer imamo problema u vođenju vanjske politike. Vidjeli smo u proteklom periodu da opet imamo klasične zloupotrebe da predstavnik jedne politike govori šta je interes BiH. Moramo se naučiti da provodimo politike dogovorene unutar BiH. A vidimo šta smo napravili u protekle dvije godine kada nismo imali takvu politiku”, zaključio je Čović.

(E.M/banjaluka.net)

Oznake: Dragan Čović