Politika 23.05.2022.

ČOVIĆ: Nezakonit način obezbjeđivanja sredstava za izbore

ČITANJE: 1 minuta

Prijedlog Kluba Bošnjaka u Domu naroda BiH da se zaključkom Doma naroda BiH naloži Savjetu  ministara BiH da donesu Odluku o odobravanju i raspodjeli sredstava u iznosu od 12,5 miliona KM za predstojeće izbore je kršenje svih zakonski propisa, smatraju u HDZ-u.

– Otvoreno je  bezbroj pitanja o našem radu i svemu što se dešava u BiH. Vraćam se na prvobitni stav o CIK-u BiH. Mislim da smo to sto puta rekli. To je vrlo problmatična stvar kada se govori o demokratičnosti izbornog procesa, koja može napraviti dugoročne posljedice, posebno kada imenujete jedno takvo tijelo mimo zakona i procedura dok je trajao sam javni konkurs . Nedopustivo je da neko može politički upravljati institucijama trećeg stepena vlasti i što sada intenzivno radi. Ta politika ovih dana je pomogla da se ljudima iz pravosuđa uvedu sanckije – smatra predsjedavajući Doma naroda PS BiH Dragan Čović.

Prema njegovim riječima, pored toga što je CIK nelegitiman, sad im treba na nezakonit način dati pare dodajući da je prije svega trebalo raditi na donošenju budžeta za institucije BiH.

– Mi imamo u raspravi nekoliko fiskalnih zakona koji najdirektnije utiču na budžetski okvir. Moje pitanje „ekspertima koji vole ovu zemlju“, kako misle da usvoje budžetski okvir, a predlažu različite stope PDV-a, kad znaju da se glavnina budžeta upravo veže za stavke ,ali evo danas nam je prioritet kako obezbijediti da ljudi izađu na izbore – ističe Čović.

(Z. M.)