Vijesti 28.03.2016.

Čović: Niko nije čitao prijedloge izmjena Izbornog zakona, a svi bi da komentarišu

ČITANJE: 2 minute
covic
Komentarišući prijedloge izmjena Izbornog zakona BiH koje se odnose na Mostar, a koje je nedavno iznio, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čović rekao je danas novinarima da “nažalost nije dobio nijedan komentar u smislu neprihvatljivosti bilo kojeg udruženja HDZ-a ili hrvatskog naroda u Mostaru”.

-Imam osjećaj da niko nije pročitao prijedloge koje smo mi nudili, ali svako bi ih rado komentarisao- rekao je Čović.

Pozvao je sve da pročitaju te prijedloge, jer, kako je rekao, radi se isključivo o Izbornom zakonu, odnosno izmjenama koje bi trebali učiniti u Izbornom zakonu “da bi Grad Mostar mogao organizovati izbore u oktobru zajedno s drugim gradovima” te da ovaj grad počne normalno funkcionisati.

-Iscrpili smo mogućnosti, jer je vrijeme isteklo za još neke druge dogovore. Ono što smo željeli kombinovati na lokalnom nivou SDA i HDZ-a – to evidentno nije išlo, i zato smo izašli s ovakvim stavom. Imamo prijedlog izmjena Izbornog zakona za Grad Mostar i volio bih čuti šta je problem u tim prijedlozima i šta odudara od standarda koje bar predstavljam javnosti posljednjih nekoliko godina o Gradu Mostaru- kazao je Čović.

Napomenuo je da su osigurali apsolutnu zastupljenost predstavnika konstitutivnih naroda definišući minimalne kvote te istakao da niko nema većinu – tako da se niko ne može žaliti na bilo koji oblik majorizacije.

-Volio bih da po tom konceptu, kako smo mi predvidjeli izmjene Izbornog zakona, bude organizovan svaki drugi grad u BiH. Vjerujem da bi nam onda svima bilo puno bolje- rekao je, dodajući da ovim izmjenama nisu ulazili u strukturu organiziranja Grada Mostara te da to, po njegovom mišljenju, nekima smeta.

Međutim, ističe, ovaj put to nisu predlagali, jer, kako je zaključio, to nije stvar izbornog zakonodavstva.

(Agencije)

Oznake: Dragan Čović