Politika 01.02.2021.

ČOVIĆ: Novi visoki predstavnik treba da ima tranzicionu ulogu, nema više nametanja

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da ne vjeruje da će u BiH više iko nametati rješenja i da je uloga novog visokog predstavnika “tranzicija” da bi BiH funkcionisala kao normalna zemlja.

“Ne vjerujem da će iko nametati ijedno rješenje. Mi ćemo se sami morati dogovarati, to je ključ svega”, rekao je Čović na konferenciji za novinare, komentarišući dolazak novog visokog predstavnika u BiH, prenose agencije.

On je ocijenio da će novi visoki predstavnik “imati važnu ulogu tranzicije”.

“Mi smo se dogovorili da u ovih šest mjeseci završimo 14 uslova koji su nam postavljeni iz EU i Izborni zakon BiH da bi u julu dobili kandidatski status. Dolazak novog visokog predstavnika značio bi da nešto ubrzano uradimo. Ako se neće odmah uraditi nešto, to će biti jednako izgubljeno vrijeme”, kaže Čović.

On ističe da je uvjeren da će novi visoki predstavnik imati zadatak da “napravi tu tranziciju, da se neke stvari dogovore” da bi BiH počela funkcionisati kao normalna zemlja.

Čović ipak nije optimista da će doći do ustavnih promjena.

“Da li će imati kapacitet da stvori ambijent unutar političkih opcija da mijenjamo Ustav – volio bih da to može imati, ali ja sumnjam u to”, naveo je Čović.

Njemački Bundestag 20. januara zvanično je potvrdio kandidaturu Kristijana Šmita kao njemačkog kandidata za visokog predstavnika u BiH, čime je on i formalno postao kandidat za ovu poziciju.

(SB)

Oznake: Dragan Čović