Politika 22.06.2021.

Čović: Oni koji su govorili da to nije njihov rat danas misle da su dominantni

ČITANJE: 1 minuta

Najvrednije je očuvati Domovinski rat od bilo kakvih nasrtaja, krojenja malo drugačijih pogleda na to vrijeme, kazao je sinoć u Mostaru Dragan Čović, lider HDZ-a i HNS-a, prilikom obilježavanja 29. godišnjice “Lipanjskih zora”.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća te održavanjem svečane akademije sinoć je u Mostaru upriličena centralna svečanost povodom 29. godišnjice akcije “Lipanjske zore”, prenosi Klix.

Čović je naglasio kako su Hrvati, 29. godina nakon Lipanjskih zora, opet okupljeni zajedno, uz sva iskušenja koja su ih svih tih godina pratila. Istaknuo je kako je najvrednije očuvati Domovinski rat od bilo kakvih nasrtaja, krojenja malo drugačijih pogleda na to vrijeme, iskrivljavanja povijesti…

“Sličan rat imamo i danas kroz političko djelovanje Hrvatskog narodnog sabora. Vjerujem da će nam biti mnogo lakše, nego što je to bilo u vremenima Lipanjskih zora, prije tačno 29 godina, da izborimo svoju apsolutnu jednakopravnost s druga dva naroda u BiH. A isti oni koji su tada govorili da to još uvijek nije njihov rat, danas, također, nisu zainteresirani da nešto promjene u BiH, vjerujući da su oni ti dominantni, i u tome jako griješe”, kazao je Čović u izjavi novinarima.

Naglasio je kako je siguran da će Hrvati kroz HNS BiH, tokom ove godine, ostvariti i imati ono što im pripada – legitimno predstavljanje na svim nivoima vlasti.

“I na taj način izboriti se da možemo dalje predvoditi sve pozitivne procese u BiH kako bismo se odužili svima onima koji su dali svoje živote da bismo mi danas bili ovdje”, naveo je predsjednik HNS-a BiH.

(E.M)

Oznake: Dragan Čović