Politika 16.11.2020.

Čović: Osvojena vlast u 20 opština i gradova, jako smo zadovoljni rezultatom

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izrazio je zadovoljstvo zbog izbornih rezultata i naglasio da je HDZ osvojio 20 načelničkih i gradonačelničkih pozicija i oko 300 odbornika u opštinama gdje su Hrvati većina.

Čović je napomenuo da je to dobar rezultat, ako se uzme u obzir da su Hrvati većina u 23 opštine u BiH.

“Što se tiče HDZ-a BiH, možemo biti jako zadovoljni rezultatom. Imati 20 načelnika i gradonačelnika i više od 300 vijećnika, rezultat je koji zaslužuje posebnu pažnju. Radili smo taj posao mnogo dobro, iako nije bilo klasične izborne kampanje, poslali smo snažnu poruku i to je ono što ćemo ubuduće raditi”, istakao je Čović na konferenciji za novinare u Mostaru.

On je naveo da je HDZ BiH na cijelom prostoru BiH imao uravnotežen izborni rezultat.

“U nekim sredinama imate blagi uspon ili blagi pad, što je normalno, ali u osnovi moramo istaći zadovoljstvo. Čestitka svima onima koji su izabrani. Vjerovatno ćemo sutra znati rezultate što se tiče vijećnika, ali se rezultat već osjeća. Što se tiče HDZ-a, upućujemo jedno veliko hvala svima koji su prepoznali ono za šta se zalažemo i bavićemo se analitikom, a onda ćemo se okrenuti gradu Mostaru i izborima tamo, da na sličan način završimo i taj proces”, rekao je Čović.

Čović je naglasio da je HDZ BiH ponovio svoj rezultat iz 2016. i 2018. godine i da pokazuje da građani vjeruju toj stranci.

On je istakao da ovaj izborni rezultat daje legitimitet HDZ-u BiH u svim pregovaračkim procesima i pokazuje da su oni legitimni predstavnici hrvatskog naroda.

Upitan da prokomentariše rezultate izbora u Sarajevu i Banjaluci, te da li se plaši da će isti slučaj biti i u Mostaru, Čović je rekao kako se u nekim sredinama već nekoliko ciklusa biraju isti ljudi i da je, kako je rekao, normalno da dođe do zasićenosti i da opozicija bude izbor.

On je istakao da se ne može povezivati Banjaluka, Sarajevo i Mostar.

“Kada gledamo glasačko tijelo u Banjaluci i nacionalnost, tamo su predstavnici srpskog naroda u cjelini i koja opcija tu pobjeđuje, recimo sa pozicije neke analitike i ne mora biti presudno za politiku koja će se voditi na toj zajednici. Kada je u pitanju Sarajevo, na isti način. Sarajevo čini 99 odsto bošnjačkog stanovništva, pa je isti odgovor, kao za Banjaluku. U Mostaru imate potpuno drugo”, rekao je Čović.

Čović je naveo da je u Mostaru jedina multietnička sredina, multikulturalna.

“Ali, mislim da se HDZ i Hrvatski narodni sabor može s ponosom baviti narednih 35 dana aktivnostima za pripremu za grad Mostar i očekivati kvalitetan rezultat”, rekao je Čović.

On je naglasio da je Mostar hrvatski “stolni grad” jer sve institucije Hrvata imaju sjedište u tom gradu.

(Srna)

Oznake: Dragan Čović, HDZ