Politika 18.09.2021.

Čović: Pitanje “legitimnog predstavljanja” Hrvata u institucijama BiH biće riješeno do kraja godine

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović najavio je danas da će ove godine biti riješeno pitanje u vezi s takozvanim legitimnim predstavljanjem Hrvata u institucijama BiH.

“Jedan poseban moj zadatak je do kraja godine posvetiti se dugo pripremanoj priči oko osiguranja ravnopravnosti Hrvata i njegovom legitimnom predstavljanju u institucijama vlasti na svim nivoima u BiH, i uvjeren sam da ćemo to u narednih par mjeseci završiti u ovoj kalendarskoj godini”, rekao je Čović tokom obilježavanja dana opštine Kupres.

Kako je naveo, drugi, jednako važan, “možda još važniji zadatak” je koordinacija koju usuglašavaju s Vladom Hrvatske, prenosi Klix.ba.

“Otprilike to je danas dvanaest ministarstava Vlade RH sa sličnim institucijama koje sukladno našim ustavnim ovlastima imamo od općinskog do državnog nivoa, kako bi osigurali da mnogo izraženija sredstva i pomoć Vlade RH bude prepoznata u područjima BiH gdje živi naš narod. Vjerujemo da ćemo do kraja ovog mjeseca imati taj prvi sastav te koordinacije, kako bi se do kraja uključili u sve projekte EU koji preko Vlade RH osmišljamo da budu realizirani ovdje u BiH i Kupresu”, rekao je Čović.

Inače, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Centralnom spomen obilježju u spomen parku danas je započelo svečano obilježavanje Dana opštine Kupres, a potom je služena sveta misa u Crkvi sv. Obitelji u Kupresu.

Svečanostima u Kupresu prisustvovala je i delegacija dužnosnika HDZ-a BiH i HNS-a koje je predvodio predsjednik Čović, koji je danas proglašen je počasnim građaninom Kupresa.

(N.S)

Oznake: Dragan Čović, HDZ