Politika 11.11.2019.

ČOVIĆ PORUČUJE: U četvrtak moguć pomak u uspostavi Vijeća ministara BiH

ČITANJE: 3 minute

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Dragan Čović danas je boravio na radnom sastanku u Tuzli, a u susretu s novinarima osvrnuo se i na proces formiranja vlasti u Bosni i Hercegovini, istaknuvši da je u četvrtak moguć pomak u cilju što skorije uspostave Vijeća ministara BiH.

“U četvrtak će biti obavljeni razgovori u Parlamentarnoj skupštini BiH. Već je dogovoren kolegij Doma naroda i zajednički kolegij oba doma, a nositelji aktivnosti su SNSD, SDA i HDZ. Prije toga ćemo imati razgovore sa SDA kako bismo otvorili priču o Izbornom zakonu, a vjerujem da bismo u četvrtak oko 14:15 mogli imati drugačiji pogled u odnosu na onaj pesimistični, vezano za što skoriju uspostavu Vijeća ministara BiH, time i Parlamentarne skupštine, a onda i nižih nivoa vlasti”, kazao je Čović.

On je naveo da se HDZ svojim dosadašnjim dokumentima opredijelio u tome da ide ka procesu koji tretira NATO put Bosne i Hercegovine, svjesni da jedan dio ne želi razmišljati o NATO savezu.

“Ali, kada je riječ o partnerstvu za mir dosad smo imali jedinstven stav. Članovi smo svih mirovnih misija širom svijeta u ime BiH. Uvjeren sam u to da ako imamo malo više volje to tehničko pitanje (ANP, op.a.) možemo staviti ad acta i jednostavno ga riješiti implementirajući vlast. To ne smije biti nikakva prepreka da bismo normalno funkcionirali i mijenjali svoj evropski put, socijalne i ekonomske dimenzije koje trebamo mijenjati. Put ka NATO-u će biti jednako dug i neće ovisiti samo o nama. Na nama je da iskažemo volju, a neko drugi donosi odluku o tome da li ćemo postati dio NATO pakta ili ne”, naglasio je lider HDZ-a.

Vrijedi kazati da se Čović danas u Tuzli na radnom sastanku sastao sa članovima Kantonalnog odbora HDZ-a BiH Soli. Nakon sastanka je iskazao uvjerenje u to da je HDZ danas jedna od najorganiziranijih političkih opcija u BiH, ali i na području Tuzle.

“Drago mi je bilo biti u Tuzli i razgovarati s kolegama iz stranke, posebno nakon provedenih unutarstranačkih izbora. HDZ ima ogromnu odgovornost prema svim predstavnicima hrvatskog naroda u BiH, ali i prema čitavoj BiH, što nastoji na vrlo praktičan način prezentirati kroz svoje političko djelovanje”, naveo je Čović.

Tokom sastanka je predsjednik HDZ-a upoznat i o tome kako pojedini građani žive na tuzlanskom prostoru, koji su problemi, a lično je uvidio i to da su Hrvati uvjerljivo manjina u ovoj regiji.

“Problem da u Vladi TK uopće nemamo Hrvata kao ministra daje nam za pravo da vrlo jasno o tome progovorimo s kolegama s kojima razgovaramo o izmjenama Izbornog zakona, ali i uspostave vlasti na nivou BiH, ali i Fedracije”, kazao je Čović.

Do lokalnih izbora ostalo je još 11 mjeseci, a HDZ ima ambiciju da ih uvjerljivo dobije u svim sredinama gdje je većinski hrvatsko stanovništvo.

“Vjerujem da ćemo to zajedno s partnerima iz Hrvatskog narodnog sabora i uspjeti. Prije toga dolaze izbori za predsjednika ili predsjednicu Republike Hrvatske. Pozivamo sve naše članove i simpatizere da podrže Kolindu Grabar-Kitarović i daju joj potporu u pobjedi”, zaključio je Čović.

(Klix.ba)

Oznake: Dragan Čović