Politika 26.01.2019.

ČOVIĆ: Poruka prijateljima Bošnjacima i Srbima je da želimo raditi na evropskoj BiH

ČITANJE: 2 minute
U svom pobjedničkom govoru predsjednik HNS-a Dragan Čović kazao je kako je riječ “zajedno” ključna o promišljanju rada do narednog Sabora te najavio niz organizacijskih promjena u HNS-u.

“Deklaracija bi trebala biti osnova našeg djelovanja, putokaz… Na taj način šaljemo poruku našim prijateljima unutar bošnjačke i srpske političke scene, ali i međunarodne zajednice da ono što želimo i na čemu radimo je evropska Bosna i Hercegovina”, izjavio je Čović.

Nije iznenadilo da je HNS u usvojenoj Deklaraciji još jednom odbacio presudu iz Haga u slučaju šestroke tzv. Herceg-Bosne i presude koja je istakla udruženi zločinački poduhvat.

“Na način na koji se Domovinski rat nastojao kriminalizirati sada se po sličnom konceptu pokušava na neki način dekonstruirati ono što imamo u Ustavu što je osnova Bosne i Hercegovine, a to je ono konstitutirajuće i natkrovljujuće”, osvrno se.

Pozvao je druge političke subjekte na saradnju jer je to najbolji način izlaska iz krize koja je već dvije godine na sceni.

“Zajedno uz male napore možemo napraviti velike iskorake. Uvjeren sam da je ovo dobar osnov i dobar motiv posebno onim strankama koje su radile na dekonstrukciji pojma konstitutivnosti iz Ustava BiH. Trebamo prepoznati potrebu da se što prije dogovorimo oko izmjena Izbornog zakona da bi mogli konstituisati vlast na svim nivoima”, kazao je Čović.

Na pitanje kako izgleda idealan preustroj Bosne i Hercegovine odgovorio je da se on ne može promijeniti bez dominantne volje sva tri naroda.

“Mi predlažemo prvi iskorak, a to je promjena Izbornog zakona što se može natpolovičnom većinom uraditi. To bi bilo pokazivanje dobre volje… Nama treba jedno racionalno društvo, optimalno organizovano, a opet ne građansko jer vodi unitarizmu, što odmah za odgovor ima separatizam. Mi hoćemo napraviti jednu racionalnost što želimo dogovarati s partnerima”, zaključio je Čović.

U Predsjedništvo HNS-a izabrani su: Lidija Bradara, Mladen Begić, Marinko Čavara, Davor Čodraš, Zdenko Ćosić, Ilija Nakić, Anto Domić, Vlado Džoić, Miljana Glamuzina, Mario Karamatić, Marijan Klaić, Mato Zovko, Mijo Perkunić i Martin Raguž. Također, u Predsjedništvu HNS-a BiH su i Borjana Krišto, Milijan Nakić, Ilija Cvitanović, Stanko Primorac, Miro Grabovac, Ivan Musa, Ljiljana Lovrić, Pero Barbarić, Anto Lozančić, Ivan Krstanović, Slaven Raguž, Mirko Vasilj, Josip Perković i Nikola Raguž.
(Klix.ba)

Oznake: Dragan Čović