Politika 28.12.2022.

ČOVIĆ S PLENKOVIĆEM U ZAGREBU: Stabilnije političke prilike u BiH nakon izbora

ČITANJE: 1 minuta

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović razgovarao je juče u Zagrebu sa premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem o stabilizaciji političkih prilika u BiH nakon izbora i potpisivanja sporazuma o smjernicama, načelima i ciljevima djelovanja u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti.

Čović je rekao da izmjene Izbornog zakona BiH ostaju otvoreno pitanje koje se mora dovršiti u roku od šest mjeseci, te je naveo važnost postizanja statusa kandidata za članstvo na posljednjem sastanku Evropskog savjeta.

On je izrazio zahvalnost Plenkoviću na svim uloženim naporima za rješavanje brojnih izazova kojima je hrvatski narod u BiH sistemski izložen decenijama, uz snažno zalaganje na evropskom i međunarodnom nivou, saopšteno je iz parlamenta BiH.

Čović i Plenković su razgovarali i o značaju pridruživanja Hrvatske šengenskom prostoru od 1. januara.

Plenković je tokom sastanka izrazio zadovoljstvo stabilizacijom političkog dijaloga u BiH, naglasivši kako Hrvatska ostaje najsnažniji partner BiH.

U saopštenju se navodi da je Plenković očekuje brzo uspostavljanje vlasti s legitimnim političkim predstavnicima Hrvata na svim nivoima, kao i Savjeta ministara s Borjanom Krišto na čelu.

On je poručio da je brzo formiranje vlasti, kao i postizanje statusa kandidata za članstvo, podsticaj BiH, te svim političkim akterima za ubrzanje reformskog procesa i postizanje dogovora o izmjenama Izbornog zakona.

Planković je podsjetio da se i na posljednjim izborima ponovo dogodilo preglasavanje Hrvata u izboru za člana Predsjedništva BiH, poručivši da nakon političkih pregovora očekuje da se što prije otklone postojeće diskriminacije i nejednakosti, te ostvari puna ravnopravnost tri konstitutivna naroda.

(Srna/ N.S)