Politika 11.05.2021.

ČOVIĆ SA PLENKOVIĆEM: Legitimno predstavljanje ugrađeno u Dejtonski sporazum

ČITANJE: 1 minuta

U Zagrebu je održan sastanak predsjednika HDZ-a BiH i dopredsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragana Čovića s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem.

Na današnjem radnom sastanku razgovaralo se o aktualnostima koje se dotiču Hrvatske i Bosne i Hercegovine u kontekstu svih izazova koje obje zemlje imaju u borbi protiv pandemije i u procesu vakcinisanja, aktualnostima na nivou EU, kao i konkretnoj ekonosmkoj saradnji dviju zemalja u bilateralnim, regionalnim i evropskim okvirima, saopćili su iz HDZ-a, prenosi Klix.

“Ključna tema današnjeg sastanka bilo je predstojeće reformsko razdoblje i ubrzano rješavanje izbornog zakonodavstva i ograničenih ustavnih reformi u BiH. Nakon okončanja izbora u Mostaru, izborni zakon BiH je ostao sljedeći politički preduvjet, kako nalažu odluke i preporuke Europske komisije i Europskog parlamenta”, kazali su.

https://twitter.com/Dragan_Covic/status/1392085524857434113

Premijer Plenković izrazio je podršku u postizanju konsenzusa svih političkih stranaka i institucija oko ovog pitanja koje će usmjeriti europsku budućnost i reformski put Bosne i Hercegovine. Pritom je podsjetio kako je legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda ugrađeno u Dejtonski mirovni sporazum i sastavni je dio Ustava BiH.

Čović naglasio je kako uz podršku i medijaciju međunarodnih predstavnika i organizacija, politički akteri u BiH trebaju sami iznaći rješenje na tragu Sporazuma o načelima izmjena i dopuna Izbornog zakona potpisanog u junu 2020. godine u Mostaru.

(SB)