Politika 21.05.2024.

Čović se sastao sa Satlerom: Važno je iskoristiti prilike koje nudi Plan rasta

ČITANJE: 1 minuta

Šef EU Delegacije u Bosni i Hercegovini Johan Satler sastao se sa zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i liderom HDZ-a Draganom Čovićem.

Kako je rekao Satler nakon sastanka, naglašena je važnost nastavka ključnih reformi na EU putu Bosne i Hercegovine.

– Usvajanje proračuna preduslov je za broj koraka naprijed. Takođe je važno u potpunosti iskoristiti prilike koje nudi Plan rasta – poručio je Satler.

O ovom sastanku su se oglasili i iz Čovićevog Kabineta.

– Dužnosnici su razgovarali o aktuelnoj političkoj situaciji, evropskim integracijama i funkcioniranju institucija u Bosni i Hercegovini.

Pri tome su naglasili kako su usvajanje Budžeta u institucijama BiH i međunarodnih obveza za 2024. godinu te provođenje Plana rasta za zapadni Balkan visoki prioriteti koji moraju biti realizirani u najkraćem roku.

Naglašeno je kako Budžet treba biti donijet hitno i temeljem prethodnih dogovora predstavnika vlasti.

Čović tom je prilikom naglasio kako je usvajanje Budžeta ključno za stabilnost i efikasno djelovanje svih nivoa vlasti, a posebno u kontekstu evropskog puta BiH.

Uoči nadolazećeg predsjedanja Domom naroda, Čović je istaknuo važnost stabilnog funkcioniranja Parlamentarne skupštine BiH kako bi se ostvario puni doprinos razvoju i napretku, kako na unutrašnjem tako i na vanjskopolitičkom planu.

Naglašena je predanost ubrzanom provođenju reformi i održavanju zamaha na putu prema Europskoj uniji – navodi se u saopćenju.