Politika 29.07.2021.

Čović: U razgovorima tražiti rješenje kako da profunkcioniše BiH

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je danas da su rasprave koje se tiču vremena proteklog rata, a koje se posljednjih dana vode u BiH, u drugi plan stavile evro-atlantski put zemlje i izmjenu izbornog zakonodavstva, koja je trebalo da bude privedena kraju u bilateralnim razgovorima i kroz djelovanje Interresorne radne grupe.

– Nastojanje je HDZ i Hrvatskog narodnog sabora /HNS/ da bez obzira na ova iskušenja nastavimo tražiti rješenja kako da profunkcioniše ovaj prostor kako ne bi ušli u dublju krizu, a najave toga čujemo iz više centara moći – rekao je Čović novinarima u Sarajevu, podsjećajući da BiH još nije dobila budžet za ovu godinu, iako je vrijeme da se priprema budžet i za narednu.

Čović je rekao da je danas i juče je imao više sastanaka sa domaćim i međunarodnim zvaničnicima na kojima se traže potrebna rješenja i izrazio uvjerenje da te aktivnosti treba da budu nastavljene i u narednom periodu.

On je ocijenio da je avgust vrijeme da se pojača intenzitet razgovora kako bi se izbjegla mogućnost da vlast u BiH ne funkcioniše.

– Problem će biti mnogo veći kada imate institucije, a ne donose odluke, a to je stanje koje imamo već dvije godine – rekao je Čović i dodao da je traženje dogovora u razgovorima opredjeljenje HDZ-a, posebno na nivou Federacije BiH.

(Srna/A.M.)

Oznake: Dragan Čović