Politika 07.01.2022.

Čović: Uskoro novi sastanak o izmjenama Izbornog zakona

ČITANJE: 3 minute

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović rekao je da bi za deset ili 15 dana trebao ponovo da se održi širi sastanak o izmjenama izbornog zakonodavstva i da će to biti nova mogućnost približavanja stavova.

Čović, koji je lider HDZ-a BiH, naveo je da se sa predstavnicima američke administracije i dalje vode intenzivni pregovori o izmjenama izbornog zakonodavstva.

On je novinarima nakon sastanka Predsjedništva HNS-a u Mostaru rekao da se nada da je ova aktualna politička situacija takva da nema alternative oko Izbornog zakona i korekcija Ustava.

– Na današnjoj sjednici Predsjedništva HNS-a razgovarali smo o tome dokle se došlo u tim pregovorima i još jednom pogledali sve te naše limite i razmišljanja kako očuvati legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda kao ključnu vrijednost Ustava BiH i kako, s druge strane, napraviti iskorak da možemo napraviti ograničene izmjene Ustava – naveo je Čović.

Čović je najavio i skoro održavanja vanrednog sabora HNS-a na kome bi politički predstavnici hrvatskog naroda trebali razgovarati o, kako je rekao, drugim pristupima ovoj problematici, s obzirom na to da u 2021. godini, neizbornoj godini, nije postignut međustranački dogovor o izmjenama izbornog zakonodavstva.

Na novinarsko pitanje hoće li stranke HNS-a bojkotovati opšte izbore u BiH, koji bi se trebali održati na jesen, Čović je rekao da to za sada nije opcija.

– Јa ne bih ništa bojkotovao dok još tragamo za rješenjima, ako tragamo za rješenjima suvišno bi bilo dodavati te, kako mi kažemo, strategiju B, strategiju C, koje uvijek neko ima. Јa se nadam da je ova aktualna politička situacija takva da mi nemamo alternative oko Izbornog zakona i korekcija Ustava. To nemaju ni Hrvati, ni Srbi, ni Bošnjaci. To nema ni jedan žitelj BiH. Svi problemi u BiH su upravo oko toga – kaže predsjednik HNS-a.

Poslanik Hrvatske u Evropskom parlamentu Željana Zovko, koja je prisustvovala sjednici u Mostaru, istakla je da su prvi put u jednoj misiji u BiH skupa, a s ciljem utvrđivanja čitavog konteksta aktuelne situacije u BiH, odnosno dokle se stiglo sa izmjenama Izbornog zakona i šta oni kao predstavnici HDZ-a Hrvatske i kao poslanici Evropskom parlamentu mogu učiniti.

Hrvatski poslanik u Evropskom parlamentu Tomislav Sokol naveo je da je u EU jako dugo vladala pogrešna percepcija stanju institucija u BiH.

– Oni koji su zagovarali unitarnu priču, lažne BiH, ta priča je uhvatila korijenje unutar evropskih institucija. Puno je mitova koji se tu šire, jedan od mitova je da je samo građanska, odnosno unitarna BiH, evropska BiH. Upravo suprotno – naveo je on.

Sokol je naglasio da se predstavnici konstitutivnih naroda moraju dogovoriti međusobno.

– Niko tu sa strane neće nešto, pa ni iz Hrvatske se nametati. Ali koncept što veće supsidijarnosti, prenošenja nadležnosti na lokalni nivo, i naravno zaštita kolektivnih političkih naroda je budućnost BiH – rekao je Sokol.

Hrvatski poslanik u Evropskom parlamentu Karlo Resler naveo je da je trenutna situacija opasna i da je ova godina prelomna, te da su zbog toga došli u Mostar.

– Cilj posjete je dobiti informacije iz prve ruke – šta se dešava u BiH, a isto tako članovima HNS-a objasniti kompleksnu situaciju koja postoji na diplomatskom planu. U EP se traga za politkom u BiH koja će biti građanska i unitarna. To nije samo jedan jedinstven model, i ne vidimo da je pravo pojedinca u suprotnosti sa pravom etničke zajednice u ovom slučaju tri konstitutivna naroda – smatra on.

On kaže da je ključna poruka koju prenose u Evropskom parlamentu glasi – ili će se uvažavati sva prava sva tri konstitutivna naroda, pa tako i Hrvata, ili neće biti mirne i stabilne BiH.

(Srna, E.M)

Oznake: Dragan Čović