Magazin 15.11.2015.

Crkva brvnara u Laktašima prema legendi “doletjela sama”

ČITANJE: 4 minute
Crkva brvnara Laktasi
Crkva brvnara, koja je prema legendi “doletjela sama”, arheološki lokalitet rimske terme, italijanska crkva, vinarije i druge atrakcije su istorija laktaške opštine.

Alenka T., koja je iz Slovenije došla u posjetu prijateljici iz Laktaša, kaže da ju je najviše oduševila crkvica brvnara, jer je očuvana kao da je juče sagrađena i slično zdanje nije do sada vidjela.

-Kada sam krenula u Laktaše, čula sam da treba da posjetim banju, ali zahvaljujući prijateljici otkrila sam i ovu crkvicu i druge zanimljive objekte- govori Alenka.

Dragan Marić, direktor Turističke organizacije Laktaši, kaže da, smješten na razmeđu posavske ravnice i krajiških planina, ovaj kraj nudi prirodno bogatstvo iz dubina zemlje, na čijoj su površini trag ostavile različite kulture.

-Posjetiocima se, tako, uz termalne izvore, nude i arheološka nalazišta, crkve, manastiri- kaže nam on.

CRKVICA IZ 1745. GODINE

Mnoge posjetioce put odvede do crkve brvnare u Malom Blašku, kod Laktaša, posvećene rođenju presvete Bogorodice. Crkva je najznačajniji kulturno-istorijski spomenik na području opštine Laktaši, pa i šire.

Smatra se da crkva potiče iz perioda oko 1745. godine.

-Veoma je interesantna jer po svojoj arhitekturi ima sve elemente velike crkve. Ono što je interesantno za ove građevine rađene za vrijeme turske vlasti je to da je zabranjena gradnja pravoslavnih objekata, tako da postoje i mnoge zanimljive legende o nastanku ove crkve- govori Marić.

Jedna od njih je da je crkva sklopljena za noć, odnosno majstori su materijal pripremili u šumi, onda su preko noći sklopili crkvu i tadašnjim vladarima govorili da je crkva ‘doletjela sama’ i da je to nekakav mističan događaj, da bi pod tim uslovima crkva ostala netaknuta.

Marić ističe da vjerske građevine koje su rađene u ovom periodu imaju spušten krov, a i za to postoje razna vjerovanja. Jedno od njih je da kada se ulazi u crkvu morate da se poklonite, a drugo je to da su Turci u tom periodu ulazili s konjima u te objekte i tako im je bio spriječen ulaz.

-Crkva brvnara je autentična, mijenjan je samo krov, imaju čak i neke ikone iz tog perioda, sačuvane u samom objektu. Tu se i danas održavaju vjerski obredi službe, uranci za Vaskrs i Božić, gdje se narod okupi u većem broju, mada se koristi i za krštenja, vjenčanja- govori Marić.

Kada su vjerski objekti u pitanju, zanimljiva je italijanska crkva. Nekoliko italijanskih porodica iz okoline Trenta 1883. godine se doselilo u laktaško selo Mahovljani, pa su za svoje vjerske potrebe sagradili crkvu. Crkva je spomenik pod zaštitom države i posvećena je sv. Franji Asiškom. U okruženju crkve, koja se nalazi na lijepom vidikovcu, nalaze se veliki crkveni vinogradi vinarije “Podrumi Banjalučke biskupije”, koja proizvodi sorte vina bonaventura.

ETNOLOŠKA POSTAVKA

Jedna od turističkih atrakcija Laktaša je i etno soba koja se nalazi u objektu Turističke organizacije, a radi se o stalnoj etnološkoj postavci koja prikazuje dvije tematike, i to unutrašnje uređenje kuće i tekstilnu radinost iz perioda kraj XIX i početak XX vijeka.

-Svi eksponati koji su izloženi u etno sobi su autentični i autohtoni, odnosno potiču sa područja opštine Laktaši, a zahvaljujući ljubiteljima i kolekcionarima ovih starina koji su ih sačuvali od zaborava. Zato je etno soba veoma interesantan i često posjećen sadržaj, gdje svi turisti i drugi posjetioci imaju priliku da upoznaju i da se prisjete nekadašnjeg načina života na ovim prostorima – kaže Marić.

Tu smo vidjeli lijepe narodne nošnje, te brojna oruđa kojima se nekada radilo u kući i van nje.

TERME i VINARIJE

Za one koji vole arheologiju i tragove prošlosti, prava destinacija je arheološki lokalitet rimske terme, koji datira iz vremena od I do IV vijeka. Nalazi se u centru Laktaša, pored objekta Turističke organizacije.

-Na ovom lokalitetu nalaze se arhitektonski ostaci, tj. temelji nekadašnjeg rimskog javnog kupatila, tzv. balneum. Arheološka istraživanja, te brojni predmeti pronađeni na ovom lokalitetu, govore nam da se na ovom mjestu koristio specijalni sistem zagrijavanja hipokaustum, te da su postojale prostorije s toplim i hladnim kupkama i drugim sadržajima- ističe Marić.

Pored niza kulturnih spomenika, za posjetioce ovog mjesta tu se nalazi i nekoliko vinarija, tako da često turisti, pored uspomena, odu i s ponekom flašom vina.

Vinogradi “Bonaventura” u Mahovljanima nalaze se u okviru Banjalučke biskupije, a proizvode bijelo i crno vino, sa vlastitog vinograda, podignutog 2003. godine u krugu italijanske crkve.

Vinarija hostel “Laktaši” nalazi se oko 1.000 metara od centra Laktaša, u tihom ambijentu.

Dušan Kajlajdžić, vlasnik vinarije, ističe da je zadovoljan posjetom njegovoj vinariji iako još nije završena, te da gosti mogu uživati u šest vrsta vina koje oni proizvode.

Kako smo saznali od turista, u posljednje vrijeme je sve popularniji i smještaj u seoskim domaćinstvima, što je trend i u ostalim opštinama u BiH i regionu, kao i tradicionalna gastronomija, pa su neki kao posebnu poslasticu izdvojili štrudlu sa domaćim pekmezom.

(NN)