Vijesti 30.01.2016.

Crkva “Čudovište letećih špageta” u Holandiji

ČITANJE: 1 minuta
fsm
Crkva “Čudovište letećih špageta” prije četiri dana zvanično je priznata kao religija u Holandiji.

Članovi ove crkve rekli su da su godinama unazad pokušavali da dobiju zvaničan status i budu konačno priznati i da im je to uspjelo tek sada.

A evo i dokumenta koji to dokazuje:

crkva dokaz

Dobre vijesti proslavili su, kako drugačije, nego sa činijom špageta.

Predstavnik ove crkve rekao je kako je crkva “Čudovište letećih špageta” 26. januara 2016. godine zvanično registrovana kao denominacija.

– Naša crkva zalaže se za jednakost za sve. Upravo iz tog razloga bilo ko može  besplatno i bez ikakvih obaveza da se učlani- kaže on.

Kako bi izrazili svoju vjeru oni stavljaju cjediljke na glave, ali i na zvanične vladine dokumente.

http://twitter.com/MartijnGrimmius/status/692628253232775168/photo/1

 

– Mi dolazimo zajedno u lokalne crkve i na razne događaje. Naša služba prvenstveno je posvećena druženju. Jedemo tjesteninu, pijemo pivo i raspravljamo o vjeri- kažu članovi ove neobične crkve koja sada zvanično postoji i u Amsterdamu.

Vjerovali ili ne, ovo nije prva priznata crkva “Čudovište letećih špageta”, s obzirom da je prva ovakva crkva priznata još 2005. godine u Sjevernoj Americi. Nju je osnovao prorok Bobby Henderson kao protest protiv kreacionizma.

Pastafarijansi, kako sebe zovu, vjeruju da je raj ustvari vulkan piva sa fabrikom striptizeta, dok je pakao isto to, sa razlikom što je pivo ustajalo, a striptizete imaju polno prenosive bolesti.

(Banjaluka.net)