Region 23.10.2022.

Crna Gora glasa na izborima u 14 lokalnih zajednica, Podgorica u fokusu

ČITANJE: 2 minute

Od našeg izvještača iz Podgorice Aleksandra Stojanovića

U 14 gradova i opština Crne Gore, oko 350.000 birača danas glasa na lokalnim izborima. Najzanimljiviji izbori su oni u glavnom gradu, u Podgorici za koje mnogi smatraju da su najozbiljniji test za dugogodišnjeg lidera i najuticajnijeg političara u ovoj državi Mila Đukanovića, a istovremeno i test za one stranke koje su 30. avgusta 2020. godine njegov DPS nakon 30 godina skinuli sa vlasti.

Pored Podgorice, izbori se održavaju u Budvi, Baru, Danilovgradu, Tivtu, Zeti, , Kolašinu, Šavniku, Pljevljima, Plavu, Plužinama, Žabljaku, Rožajama i Bijelom Polju.

Biračka mjesta otvorena su u 7 časova, a građani će moći da glasaju sve do 20 časova. Prvi preliminarni rezultati očekuju se već oko 21 čas, dok bi se inicijativnih i rezultati mogli znati već oko 22 časa. U Crnoj Gori, građani biraju liste od kojih će biti sastavljeni lokalni parlamenti, a gradonačelnik se bira iz većine u skupštini.

Izbori u Podgorici trebali su biti održani u maju ove godine, ali zbog političke krize na državnom nivou oni su prolongirani. Sadašnji gradonačelnik Ivan Vuković je tako ostao na toj funkciji i duže od četiri godine, što je nedavno nezakonitim proglasio i Upravni sud. Vuković, inače kadar Đukanovićevog DPS-a, danas predvodi listu Svi za naš grad oko koje su okupljene brojne stranke i udruženja.

Na crtu mu izlaze koalicija okupljena oko DF-a, “Za budućnost Podgorice”, koju predvodi Jelena Borovinić – Bojović, bivša ministarka zdravlja u Krivokapićevoj Vladi. Listu okupljenu oko Demokrata “Idemo ljudi” predvodi poslanik Bečićeve stranke Danilo Šaranović, dok je kandidat URA-e Dritana Abazovića Luka Rakčević.

Zapažen rezultat očekuje se i od novoosnovanog pokreta “Evropa sad”, koji su osnovali dva bivša ministra iz Krivokapićeve Vlade Jakov Milatović i Milojko Spajić. Kandidat i nosilac liste za Podgoricu je Jakov Milatović.

Prema mišljenju mnogih analitičara, ovi izbori su najvažniji još od 30. avgusta. Period od pada Đukanovićevog režima obilježile su stalne političke krize, dvije vlade su izgubile većinu, pa on i DPS vide svoju priliku upravo u činjenici da nisu ispunjena očekivanja građana promjenom vlasti.

S druge strane, tridesetogodišnje nezadovoljstvo, bar tako računaju oni koji su protiv DPS, je veće od nezadovoljstva tokom posljednje dvije godine. Takođe, oni se oslanjaju i na činjenicu da su na svim izborima nakon 30. avgusta pretežno odnosili pobjedu.

Ipak, ovo je za sve najveći test, jer je u pitanju do sada najveći broj opština, a pogotovo Glavni grad gdje je i najveći broj birača.

Oznake: Crna Gora, Izbori