Vijesti 09.12.2015.

Crna Gora: Majkama evri za starost

ČITANJE: 4 minute
majke
Oko 10.000 crnogorskih majki koje imaju troje i više dece, od 1. januara 2016. godine naći će se u dugoj koloni onih koje će od države dobijati mesečnu naknadu od 333, odnosno 193 evra! Za toliki broj majki iz državnog budžeta predviđeno je da se izdvoji 13 miliona evra.

Iako je ova pozitivna vijest odjeknula u cijelom regionu, nedoumica je mnogo, prije svega oko iznosa koje će dobijati, a iz obaveze da nezaposlene žene moraju da umjesto radnog staža od najmanje 15 godina imaju 15 godina neprekidnog boravka na birou rada, proizilazi da će najveću korist imati starije žene.

Pravo na doživotni novčani iznos primaće majke koje imaju 25, odnosno 15 godina radnog staža. Njima sljeduje 70 odsto prosječne neto zarade u Crnoj Gori u godini koja prethodi onoj kada je ostvareno to pravo. Uz to, žene koje imaju 15 godina kumulativnog radnog staža i isupnjavaju ove uslove primaće naknadu 40 odsto prosječne neto zarade koja iznosi 477 evra.

Naknadu će primati i nezaposlene majke koje su na evidenciji Zavoda za zapošljavanje najmanje 15 godina, kao i roditelji i njegovatelji lica sa posebnim potrebama. Najveći broj (oko 7.000 žena) su one koje su više od deceniju i po bile nezaposlene na evidenciji Zavoda za zapošljavanje.

Nedoumicu imaju i žene koje godinama rade neprijavljene u kafićima ili buticima, a takođe prehranjuju mnogobrojnu djecu i familiju. One neće imati koristi od ovog novog zakona, pa se zato postavlja pitanje da li je reč o humanom zakonu ili “kupovini glasača” u izbornoj 2016. godini.

– Ne, Crna Gora je zaista dobila najhumaniji zakon koji je nezabilježen na prostorima bivše Jugoslavije. Ovo je svojevrsna otpremnina, pažnja prema ženama koje su rodile troje ili više djece – komentariše za “Novosti” advokat Željko Braletić.

– Kao svaki, i ovaj zakon, koji stupa na snagu 1. januara, može izazvati nedoumice, ali od strane onoga koji ga tumači. Po meni, uslovi u zakonu su vrlo jasni. Ako se, ipak, kod potencijalnih korisnica javi nešto što im nije jasno neka potraže pravni savet ili odgovor u centrima za socijalni rad, koji su zaduženi za realizaciju- dodaje on.

Usvojena djeca računaju se kao rođena. Takođe, i one majke čija su djeca preminula, ukoliko roditelj dostavi izvod iz matične knjige rođenih.

– Majka sam troje dece i sada čekam da dođem do novčane nadoknade iako sam kao intelektualka na raznim poslovima provela 20 godina- kaže za “Novosti” Vesna Sekulić (55) iz Nikšića.

– Cijelo to vrijeme od moje crkavice odlivala su se sredstva za razne fondove, pomoći u poplavama, požarima, zemljotresima, a da nisam kao armija mojih vršnjakinja ikada saznala pravu adresu gdje je završio moj teško zarađeni novac- ističe Sekulovićeva koja smatra da zakon ide naruku ženama koje su u poodmakloj dobi, koje će sada moći koliko-toliko pristojno da žive, a da ne zavise od muža, ili nekog drugog lica.

Na drugom kraju Crne Gore, periferiji Podgorice, jedna Maja koja ima tri ćerke jedva čeka da zakuca na vrata Centra za socijalni rad, kako bi podnijela zahtjev za doživotnu naknadu.

– Isupnjavam sve uslove! I pored toga što sam rodila troje djece i jedno koje je umrlo nakon četiri godine, radila sam u prodavnici sve do odlaska firme u stečaj. Tu sam ostvarila deset godina radnog staža, uz onih šest iz butika u kome sam kasnije radila. Sve to mi je uredno zavedeno, pa je i lako dokazati. Zadovoljna sam što je ovaj zakon dobio podršku i što će mnoge žene koje teško mogu naći posao sa 45 ili 50 godina imati sigurne prihode. Ovo je obezbjeđenje za sigurnu starost, a ni nadoknada nije mala. Teško bi se ta suma dostigla ako bih se, kada steknem uslove, a to je daleko po sadašnjem penzijskom zakonu, penzionisala. Uzeću primjer samo pojedinih poznanica koje su otišle u penziju sa 25 godina staža i primaju najnižu penziju od samo 120 evra! Po ovom zakonu je najmanji iznos 190, najviši 330 evra. Kako god se proračuna, bolje je od penzije koju bih ostvarila redovnim putem, a morala bih da čekam do 65. ili 67. godine, jer te granice nešto stalno pomjeraju – priča za “Novosti” Podgoričanka Maja, majka troje maloljetne djece.

(Novosti.rs)