Vijesti 01.01.2016.

Crna Gora: Majkama troje i više djece od danas doživotna mjesečna naknada

ČITANJE: 1 minuta
porodica
U Crnoj Gori od danas se primjenjuje izmijenjeni Zakon o socijalnoj i dječijoj zaštiti, prema kojem majke sa troje i više djece imaju pravo na doživotnu mjesečnu naknadu, kao i roditelji ili staratelji djece sa posebnim potrebama.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje, oko sedam hiljada žena u Crnoj Gori može ostvariti pravo na doživotnu naknadu.

Predviđeno je da majke sa troje i više djece koje imaju 25 godina radnog staža primaju po 330 evra, kao i majke sa četvoro i više djece koje imaju 15 godina radnog staža.

One majke koje imaju troje i više djece i 15 godina radnog staža, a prijavljene su Zavodu za zapošljavanje Crne Gore primaće po 193 evra. Roditelji ili staratelji djece sa posebnim potrebama dobijaće takođe mjesečnu naknadu u iznosu od 193 evra.

Žena koja ispunjava uslov za naknadu, moraće da se odluči između naknade i plate, odnosno naknade i penzije. To znači da se ne može primati i plata i naknada, odnosno penzija i naknada.

U cilju što bolje primjene zakona, Ministarstvo rada i socijalnog staranja je propisalo pravilnik, prema kojem će se rukovoditi centri za socijalni rad kada je riječ o doživotpoj naknadi za majke troje i više djece.

(Agencije)