Vijesti 05.04.2016.

Crna Gora: Najmlađi zavisnik od heroina ima 11 godina

ČITANJE: 1 minuta
droga
Najmlađa osoba zavisna od heroina u Crnoj Gori imala je samo 11 godina, saopštili su na konferenciji za novinare predstavnici nevladinih organizacija koje se bave problemom liječenja zavisnika.
Direktor programa smanjenja štete u nevladinoj organizaciji “Juventas” Tijana Žegura rekla je da se na godišnjem nivou pruže usluge za 1.500 do 2.000 osoba koje su izložene bolestima zavisnosti.
Prema evidenciji “Juventasa”, 16,6 odsto zavisnika mlađe je od 25 godina, a čak 70 odsto mlađe je od 35 godina.Žegura je navela da je više od 30 odsto svih klijenata upućeno na postojeće servise zdravstvene i socijalne zaštite u Crnoj Gori.

Osim “Juventasa”, pomoć u liječenju zavisnika pružaju i organizacije “Cazas”, “Preporod” i “4 lajf”. Ove nevladine organizacije zatražile su od države da u roku od mjesec implementira preporuke koje su predložili s ciljem suzbijanja problema narkomanije u Crnoj Gori.

Predstavnici ovih nevladinih organizacije ranije su uputili 25 preporuka i mjera članovima Državnog savjeta za sprečavanje zloupotrebe droga i skupšinskom Odboru za zdravstvo, rad i socijalno staranje s ciljem rješavanja problema narkomanije u Crnoj Gori.

Izvršni direktor organizacije “4 lajf” Saša Mijović pojasnio je da zavisnicima od droge treba omogućiti besplatnu rehabilitaciju i resocijalizaciju u Javnoj ustanovi “Kakaricka Gora” jer država izdvaja dovoljno finansijskih sredstava u tu svrhu da se servisi ne naplaćuju.

(Agencija)