Vijesti 09.12.2015.

Crna kutija iz “Suhoja” kod Putina

ČITANJE: 1 minuta
crna kutija
Crna kutija ruskog vojnog aviona “Suhoj 24”, kojeg su oborile turske snage 24. novembra nalazi se kod ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je naglasio da uređaj mora biti otvoren u prisustvu međunarodnih stručnjaka kako bi bila otkrivena istina o “izdajničkom zabijanju noža u leđa”.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu predao je Putinu crnu kutiju tokom sastanka u Moskvi.

Šojgu je naglasio da Rusija aktivno vodi operacije na sirijskoj teritoriji, gdje su pilota ubili turkmenski militanti nakon što se katapultirao iz aviona.

– Snage za specijalne namjene su uz sirijsku vojsku oslobodile teren u koji je pao avion. Tokom pretrage, sirijska vojska je pronašla mjesto na kome se srušio avion- kazao je Šojgu, prenosi “Raša tudej”.

On je naglasio da su militanti pobjegli iz te oblasti tako da nisu stigli da uzmu bilo šta iz olupine.

Putin je napomenuo da se crna kutija treba otvoriti i dekodirati samo u prisustvu međunarodnih stručnjaka, koji žele da otkriju istinu o incidentu.

– Koliko sam shvatio, crna kutija će nam dati šansu da shvatimo putanju `Su-24` od trenutka uzlijetanja do pada. To znači da ćemo moći shvatiti gdje je letjelica bila u trenutku pada i odakle je došao izdajnički udar turskih vazduhoplovnih snaga- navodi Putin.

On je dodao da šta god da saznaju to neće promijeniti ponašanje Rusije prema turskim vlastima. Prema njegovim riječima, Rusija je Tursku smatrala ne samo za prijateljsku zemlju, već i saveznika u borbi protiv terorizma, kao i da niko nije očekivao ovakav podao, izdajnički udar u leđa.

(Agencije)