Vijesti 16.10.2015.

Crna statistika: U Banjaluci za devet mjeseci poginulo devetoro pješaka i troje biciklista

ČITANJE: 1 minuta
saobracajna-nesreca
Na području CJB Banjaluka od januara do oktobra u saobraćajnim nesrećama poginulo je devetoro pješaka i troje biciklista.

U ovom periodu teško je povrijeđeno 28 pješaka i 14 biciklista, saopšteno je iz CJB Banjaluka.

Iz ovog centra apeluju na pješake i bicikliste da se nepotrebno ne zadržavaju na kolovozu, te da za kretanje koriste trotoare.

Pješacima se preporučuje da prilikom prelaska kolovoza koriste obilježene prelaze ili posebno izgrađene prolaze.

Iz banjalučkog CJB skreće pažnju pješacima na zakonsku obavezu da noću i danju u uslovima smanjene vidljivosti prilikom kretanja po javnom putu van naselja moraju nositi svjetloodbojne prsluke da bi bili više uočljivi.

Biciklisti moraju koristiti svjetloodbojni prsluk i zaštitnu kacigu.

Kada se pješak kreće kolovozom na javnom putu van naselja dužan je ići uz lijevu ivicu kolovoza u smjeru kretanja, a biciklista uz desnu ivicu u smjeru kretanja.

Iz CJB Banjaluka apeluju i na druge učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajne propise, a posebno na vozače da brzinu kretanja vozila prilagode stanju puta i drugim saobraćajnim uslovima kako ne bi sebe i druge izlagali nepotrebnoj opasnosti.

Pripadnici banjalučkog Centra preduzimaće niz preventivnih i represivnih mjera i radnji kako bi se obezbjedilo povoljno stanje bezbjednosti saobraćaja, navodi se u saopštenju. /kr