Politika 21.12.2015.

Crnadak: Činimo sve da što prije apliciramo za članstvo u EU

ČITANJE: 2 minute
Igor Crnadak
Adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju /SSP/ sa EU, uspostavljanje mehanizma koordinacije i napredak u sprovođenju inicijalne reformske agende tri su osnovna uslova koje BiH treba da ispuni u okviru podnošenja kredibilne aplikacije za članstvo u EU, izjavio je danas u Sarajevu ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak.

On je naveo da aktuelni saziv Savjeta ministara BiH čini sve kako bi ispunio ove uslove, ali nije želio ni da potvrdi niti da demantuje prognoze da bi se to moglo desiti sredinom februara.

Crnadak je na novogodišnjem prijemu za novinare rekao da nema neke spektakularne ocjene za godinu na izmaku, niti specijalne najave za budućnost.

On se kratko osvrnuo i na pregovore BiH sa EU u vezi sa adaptacijom trgovinskog dijela SSP-a, nakon ulaska Hrvatske u EU, ističući da je najbolje rješenje ako se dođe do obostrano povoljnog dogovora.

Prema njegovim riječima, prva diplomatska posjeta u narednoj godini biće u Londonu, a cijela diplomatsko-konzularna mreža BiH krenuće u snažnu diplomatsku ofanzivu na planu ubrzanja evroatlantskog puta BiH.

Crnadak je podsjetio da je ovu godinu obilježio trenutak aktiviranja SSP-a za BiH, kao i jače institucionalno povezivanje BiH sa EU.

-Mi više ne treba da govorimo o evropskoj perspektivi, nego i evropskoj budućnosti BiH- poručio je ministar inostranih poslova BiH.

Crnadak smatra da zapadni Balkan treba da bude i da će biti dio EU.

-Zahvaljujem vam na saradnji, trudili smo se da budemo dostupni i otvoreni, voljeli bismo da i današnji događaj iskoristimo za poboljšanje naše komunikacije… Hvala vam za doprinos u prethodnoj godini na aktivnostima po pitanju evropskih integracija i na svim drugim prioritetima na kojima je Ministarstvo radilo. Svima vam želim mnogo zdravlja, poslovnih uspjeha, veću čitanost i gledanost, te dosta sreće u narednoj 2016. godini- naglasio je Crnadak na novogodišnjem prijemu za novinare.

(Agencije)