Politika 28.06.2021.

CRNADAK: Dio zvaničnika se deklarativno zalaže za RS i BiH u EU, a intimno žele da se to nikad ne desi

ČITANJE: 2 minute

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske i potpredsjednik PDP-a, Igor Crnadak, poručio je polaznicima 15. generacije Akademije za političke lider/ke u organizaciji „Perpetuum mobile“ iz Banjaluke, da je glavni interes Republike Srpske na njenom putu ka EU da ojača svoje institucije, izgradi sistem koji će biti doveden u red i kojem neće biti normalno imati ovakav nivo korupcije i kriminala.

„Veliki je problem što se jedan broj visokih funkcionera deklarativno zalaže za Republiku Srpsku i BiH u Evropi, a intimno želi i potajno radi sve da se to nikad ne desi ili barem ne dok su oni politički aktivni. Npr. imate slučaj najvišeg funkcionera iz Republike Srpske koji je nedavno u NSRS izjavio da BiH nikada neće ući u EU dok se ne odrekne konstitutivnosti naroda. Ova izjava nije tačna i plasirana je sa ciljem da se evropska ideja omalovaži, da se stekne utisak ugroženosti svog naroda zbog evropskih integracija i tako evropski put uspori“, rekao je Crnadak, saopštio je PDP.

On kaže da, prema tome, u centru pažnje su dnevno-politički poeni, čuvanje vlastitih finansijskih interesa, a ne reforme i ubrzane integracije.

„BiH nije napravila nikakav suštinski pomak u vezi sa 14 preporuka EU, a posebno se ništa ne radi na preporukama čije sprovođenje ugrožava elite, a narodima može da donese određenu korist. Zato nema napretka u oblastima kao što su javne nabavke, sukob interesa i vladavina prava“, poručio je Crnadak.

On je pozvao sve mlade ljude da ipak vjeruju u sređenu i poštenu Republiku Srpsku, u kojoj vladaju red i snažne institucije i u kojoj nijedan pojedinac i nijedna stranka neće biti iznad zakona.

„Za takvu zemlju se vrijedi boriti i na taj način dati svoj doprinos budućnosti Republike Srpske i BiH u Evropi, odnosno izgradnji društva u kojem će se pošteno i pristojno moći živjeti od svog rada“, ističe Crnadak.

(SB)

Oznake: Igor Crnadak