Politika 22.07.2021.

CRNADAK: Dobre primjere treba slijediti, bez obzira na strukturu vlasti na različitim nivoima

ČITANJE: 2 minute

Potpredsjednik PDP i narodni poslanik Igor Crnadak rekao je da realizacija projekta besplatnih udžbenika za sve osnovce nije samo revolucionarni korak za Banjaluku, nego za čitav region, budući da je Banjaluka prvi grad koji je realizovao tu ideju i na taj način dao konkretnu podršku školstvu, roditeljima osnovaca i napravio uštede u budžetima desetina hiljada građana.

Crnadak kaže da mnogi nisu vjerovali u realizaciju ciljeva iz PDP-ovog programa „Nova Banjaluka“, a PDP je pokazao da se sa odgovornijom politikom, uštedama i bez korupcije može mnogo uraditi za vrlo kratko vrijeme.

– Tokom kampanje su i meni i našem izbornom štabu govorili da nije moguće da pobijedimo u trci za gradonačelnika Banjaluke, a to smo 15. novembra prošle godine demantovali. Poslije su govorili da nema šanse da se ispune obećanja koja proizilaze iz našeg programa za Banjaluku, a evo, tek sedam mjeseci nakon stupanja na dužnost, gradonačelnik Stanivuković je realizovao jedan od najznačajnijih projekata – ističe Crnadak i dodaje da se do kraja godine očekuju realizacije obećanja vezanih za besplatan gradski prevoz za penzionere, smanjenje perioda čekanja za upis u gradske vrtiće i nastavak borbe protiv korupcije u gradskim strukturama.

Crnadak navodi da je posebno zadovoljan što su aktivnosti gradonačelnika Banjaluke i PDP pokrenule Vladu Republike Srpske koja je danas donijela odluku o besplatnim udžbenicima učenike do četvrtog razreda osnovnih škola u Republici Srpskoj.

– Dobro je što smo podstakli Vladu Republike Srpske da prati inicijativu o besplatnim udžbenicima, jer dobre primjere treba slijediti, bez obzira ko čini vlast na kojem nivou. Iako zaključak Narodne skupštine Republike Srpske iz marta 2019. godine obavezuje Vladu da obezbijedi besplatne udžbenike za sve osnovce, dobro je što su, podstaknuti primjerom Banjaluke, napravili bar ovaj početni korak – ističe Crnadak.

On kaže da mu je žao što od lokalnih SNSD i gradskih funkcionera čuje kritičke izjave povodom realizacije ovog projekta.

– Pokušavajući uniziti realizaciju ovog projekta, smišljajući greške u procedurama, zaboravljaju koliko građana je zadovoljno i finansijski rasterećeno pred početak školske godine. Ovakvim nastupima lokalni SNSD se dodatno udaljava od građana i pokazuje da ne razumije poruku koju su dobili na prošlim izborima – kaže Crnadak.

(SB)

Oznake: Igor Crnadak