Politika 11.10.2021.

CRNADAK: Dodikovu totalnu radikalizaciju ne podržavaju ni Vučić, ni Lavrov

ČITANJE: 2 minute

– Posljednje najave Milorada Dodika vode Republiku Srpsku u provaliju i u sukob sa čitavim svijetom. Mi sigurno nećemo podržati da Republika Srpska bude izolovana i da budu ugrozeni mir i stabilnost. Vidjeli smo sinoć da Dodikovu totalnu radikalizaciju ne podržavaju čak ni predsjednik Srbije i ruski ministar inostranih poslova sa kojima je razgovarao u Beogradu i koji nisu podržali nijednu od njegovih ekstremnih mjera, rekao je narodni poslanik i potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak.

Crnadak kaže da za PDP nema nikakvog smisla da se o novoj odluci Ustavnog suda BiH raspravlja u Narodnoj skupštini Republike Srpske prije nego što se ispune dva uslova: da NSRS provede raspravu o poštovanju svojih zaključaka o poljoprivrednom zemljištu iz februara 2020. godine i tzv. “Inckovom zakonu” iz ove godine, te da se održi posebna sjednica posvećena javnim nabavkama za vrijeme vanrednog stanja i pandemije korone, saopštila je ovav partija.

– Očekujem i da predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović podrži raspravu o provođenju zaključaka sa prethodnih sjednica, jer samo tako stavovi Narodne skupštine mogu imati ozbiljnost i čvrstinu. U suprotnom Čubrilović i SNSD će pretvoriti Narodnu skupštinu u igračku čije odluke ne znače ništa, ističe Crnadak.

Crnadak dodaje i da Narodna skupština Republike Srpske treba da hitno da održi posebnu sjednicu posvećenu javnim nabavkama tokom korone, nakon što su pravosudne institucije Republike Srpske pokrenule akcije protiv milionske pljačke narodnog novca, u kojima je već uhapšeno šest osoba.

– Narod u Republici Srpskoj je razočaran što su se pojedinci iz vrha vlasti bogatili dok smo bili zaključani i dok su mnogi izgubili živote u borbi sa koronom. Mora se saznati puna istina o tome ko je zaradio i koliko na javnim nabavkama tokom vanrednog stanja, kaže Crnadak.

On ističe da bi bilo pogrešno da se Republika Srpska suoči sa ekonomskim sankcijama međunarodne zajednice zbog politike jednog čovjeka, ali da je danas to veoma realna mogućnost.

– Nadam se da do toga neće doći, jer narod u Republici Srpskoj već sada veoma teško živi upravo zbog SNSD-ovog režima i bilo bi nepravedno da se narod dodatno kažnjava, kaže Crnadak.

On kaže da će opozicija na sljedećim izborima nastupiti sa zajedničkim kandidatima za pozicije predsjednika Republike Srpske i člana Predsjedniptva BiH, iako SNSD i dalje radi sve što može da ugrozi jedinstvo opozicije.

– Imena ćemo imati uskoro, ali je najvažnije da se svakim danom sve više osjeti želja za promjenama u svakom dijelu Republike Srpske. SNSD-ov gradonačelnik u Prijedoru je pokazao lice SNSD-ovog režima na način koji svako razumije i morao je otići pod pritiskom javnosti. U Prijedoru će se uskoro postići dogovor o zajedničkom kandidatu i na prijevremenim izborima SNSD će doživjeti težak poraz, zaključuje Crnadak.

(SB)

Oznake: Igor Crnadak