Politika 22.09.2021.

CRNADAK: Kad su u pitanju pare i Radišićeva zgrada, za vlast nema blokada i velikih riječi

ČITANJE: 2 minute

– Kada su pare u pitanju, tada nema blokada, velikih riječi i političkih prepucavanja, nego ministarka Zora Vidović poslušno glasa na sjednici institucije BiH, ne mareći ni za zaključke Narodne skupštine Republike Srpske, niti za opštu političku situaciju u kojoj je napravljena svojevrsna blokada zajedničkih institucija, rekao je potpredsjednik PDP-a i narodni poslanik Igor Crnadak.

Crnadak ističe da nije iznenađujuće što je ministarka finansija baš juče, 21. septembra, učestvovala u radu i glasala na sjednici Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje, budući da je rok za kupovini zgrade za potrebe ove institucije 30. septembar, do kada se treba odlučiti da li se prihvata ponuda firme bliske SNSD-ovom šefu Miloradu Dodiku, a čija cijena je skoro 100 miliona KM, odnosno 61 milion KM više sredstava nego kojima UIO raspolaže u te svrhe, saopštio je PDP.

– Vidjeli smo i da su pojedini istraživački portali objavili informaciju da je direktor UIO zatražio da se u datom roku riješi pitanje kupovine sporne zgrade. To je u interesu i HDZ-ovom direktoru, ali zasigurno i SNSD-ovim kadrovima koji moraju završiti započeti posao koji znači samo jedno – staviti kumu 100 miliona KM u džepove. Zato ne bi iznenadilo ni da se naprasno relaksira politička situacija i Savjet ministara donese odluku o odobrenju dodatnih sredstava, pravdajući to da rade u interesu Srpske, iako je zakonom definisano da je UIO smještena u Banjaluci.

Crnadak podsjeća i da je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio inicijativu po kojoj je Savjet ministara dužan da u roku od sedam dana obustavi sve aktivnosti vezane za kupovinu zgrade od 100 miliona KM, u vlasništvu firme „Grand trejd“.

– U svakom demokratskom društvu izvršna vlast je podređena zakonodavnoj i odluke parlamenta se moraju poštovati. Prekrše li ovu odluku, dodaju li još 61 milion KM na 39 miliona kojima UIO već skoro deceniju raspolaže u svrhu kupovine ili izgradnje zgrade, neka znaju da će ih dočekati krivična odgovornost, koja povlači ozbiljne sankcije.

(SB)

Oznake: Igor Crnadak