Politika 19.05.2021.

CRNADAK: Kandidatski status bio bi dobra poruka za BiH, ali samo ako se zasluži

ČITANJE: 2 minute

„Tačno je da bi kandidatski status bio dobra poruka za BiH, ali samo ako se zasluži značajnim napretkom na polju borbe protiv korupcije i vladavine prava, te ako BiH usvoji izmjene zakona koje će omogućiti poštene izbore. Napredak na evropskom putu ne znači ništa ako se ne vrati povjerenje naroda u pravosudne institucije, a to se može postići samo jasnim rezultatima u borbi protiv korupcije, posebno na najvišem nivou i potvrdom da nema nedodirljivih, da svako može biti procesuiran“, rekao je Igor Crnadak, potpredsjednik PDP-a i nekadašnji ministar inostranih poslova BiH, komentarišući izjavu predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije da je BiH blizu kandidatskog statusa za EU.

Crnadak kaže da, nažalost, aktuelne vlasti ne pokazuju ni minimum političke volje da se pravosuđe pokrene, pa čak nisu mogle uspostaviti ni evidenciju o proaktivnim istragama u oblasti korupcije, gdje bi se na jednom mjestu mogle dobiti sve informacije o krivičnim istragama, podignutim optužnicama, potvrđenim optužnicama, sudskim procesima i konačnim presudama u oblasti organizovanog kriminala i korupcije, saopšteno je iz PDP-a.

„Ovo je jedan od 14 uslova Evropske unije, koji nije ispunjen ni na nivou Republike Srpske ni na nivou BiH, jer nema političke volje da se krene žestoko protiv kriminala i korupcije na najvišem nivou. Takođe, medveđa usluga prema narodima u BiH bila bi odluka o kandidatskom statusu, a da se ne primjene preporuke OEBS-a o izborima, jer nikada više ne smijemo imati kandidate koji javno prijete i ucjenjuju birače, niti se smije dozvoliti da se glasanje odvija pod prijetnjama za posao, pa čak i život glasača“, ističe Crnadak.

On kaže da bi prema tome kandidatski status BiH za članstvo bio bi dobar potez, ali tek kad građani osjete promjene, kada se uvjere da približavanje evropskim standardima i vrijednostima stvarno znači i novi kvalitet u svakodnevnom životu.

„Bez toga, kandidatski status je samo tehnička stvar od koje će korist imati vladajuće političke elite i niko više“, zaključuje Crnadak.

(SB)

Oznake: Igor Crnadak