Politika 17.04.2021.

Crnadak: Kao što se prije 15 godina osjetilo da SNSD dolazi, danas se u zraku osjeti suprotno

ČITANJE: 2 minute

„Ovih dana u Banjaluci i Republici Srpskoj može se bukvalno opipati raspoloženje građana, koji poručuju – SNSD i njihova koalicija su dosadili i Bogu i narodu. Isto kao što se u vazduhu prije 15 godina osjetilo da SNSD dolazi, sa nekim novim idejama, tako se danas u zraku osjeti suprotno, da ih narod više neće i da ne mogu to promijeniti čak ni kad bi hodali po terenu i dijelili zlatne poluge. A nije da neće tako nešto pokušavati u narednih 18 mjeseci“, rekao je potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak.

Crnadak kaže da je prvi potez koji opozicija treba da povuče, kako bi sprovela volju građana na narednim izborima, jeste da postigne dogovor oko zajedničkih kandidata za predsjednika Republike Srpske i člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske:

„Nakon toga slijedi formiranje najšireg mogućeg narodnog bloka ili fronta, koji bi okupio sve one koji hoće istinske promjene u društvu – političke partije, nevladine organizacije, pojedince iz oblasti kulture, nauke, umjetnosti, sporta, biznisa i svih drugih oblasti života. To je naš recept Banjaluka-Bijeljina sa lokalnih izbora i jedini siguran način da se u jednokružnom sistemu osigura provođenje volje građana“, ističe Crnadak.

On dodaje da je prema pojedinim nezvaničnim informacijama na jednom okupljanju SNSD-a nedavno rečeno da nagrada od 5 miliona КM čeka onoga ko obezbijedi razbijanje opozicije i pojavljivanje kredibilnih trećih kandidata u trci za dvije ključne pozicije:

„To je jasan signal da će mnogi biti pred iskušenjem narednih mjeseci, ali i da će oni koji se odluče da na ovako podmukao način ugroze zajednički nastup opozicije biti lako i brzo pročitani i razotkriveni. Mi šaljemo jasnu poruku: nova vlast ne dolazi da sjedne na mjesta onih starih i nastavi raditi isto što i oni, nego da se u društvu iz korijena mora promijeniti pristup vršenju vlasti, presjeći hiljade interesnih kanala kojima se javni novac izvlači u privatne džepove i povratiti nadu ljudima da može i hoće biti bolje“, kaže Crnadak.

On ističe da je predoslov za stvaranje drugačijeg sistema i ambijenta da pravosuđe konačno počne da radi:

On kaže da ni na nivou zajedničkih institucija BiH situacija nije ništa bolja:

„Više niko ne dovodi u pitanje činjenicu da je ovo najgori Savjet ministara do sada i da je Tegeltijina ekipa pala na ispitu oko evropskog puta BiH, vakcina, borbe protiv posljedica korone, migranata i svega drugog što im je bilo u nadležnosti. Zbog svega ovoga, zajednički cilj svih mora da bude da se oslobodimo balasta ove užasne vlasti, a da nova vlast bude neuporedivo bolja, časnija i odgovornija“, zaključuje Crnadak.

(N.S)

Oznake: Igor Crnadak, PDP