Politika 21.03.2023.

CRNADAK: Nacrtom zakona u NSRS, verbalni delikt se vraća na velika vrata

ČITANJE: 4 minute

– Kriminalizacija klevete i uvrede su direktan udar na osnovne slobode našeg naroda svakog pojedinca u Republici Srpskoj. Podsjetiću da je kompletna međunarodna zajednica bila uz SNSD i vašu koaliciju kada je aminovala ono što se desilo pri izboru za predsjednika Republike Srpske i sramnu sjednicu CIK-a, jer je otela pobjedu narodu i opoziciji, pod izgovorom da se što prije formira vlast, danas je jedinstvena u ocjeni koliko je ovaj nacrt loš. EU, OEBS, Ujedinjene nacije i Savjet Evrope kažu da će se ugroziti mediji i smanjiti prostor za javnu debatu, te da će se ugroziti svako ko se u javnosti i medijima oglasi kritički – rekao je Crnadak, dodajući da su istakli da je zbog visine kazni ugrožen kompletan narod.

Crnadak se osvrnuo na nekadašnji institut verbalnog delikta, koji se ovim nacrtom na velika vrata.

– Republika Srpska nema more, pa će sada Goli otok biti pretvoren u ove astronomske kazne koje ljudi neće moći da plate i zbog toga će ići u zatvor. Šta je sljedeće: da usvojimo zakon o obaveznim omladinskim radnim akcijama, zakon o sletovima ili možda da štafeta mora proći kroz čitavu Republiku Srpsku i predati se predsjedniku SNSD-a? – pita Crnadak.

Ističe da su ogromne kazne, rigidan zakon i pravosuđe pod kontrolom vladajuće stranke opasna kombinacija.

– Pojam uvrede je toliko široko postavljen, da nama ni Vlada ne može da kaže kako će primjenjivati ovaj zakon. Predsjednik SNSD je javno nazvao novinare spodobama. Kada sam ja pitao predsjednika NSRS smije li se ta riječ spominjati, dobio sam opomenu samo zato što sam pitao. To je samo jedan primjer koliko se ne zna šta bi ta odredba trebala da znači. Takođe, u nacrtu stoji i da, ako je učinilac bio izazvan nedostojnim ponašanjem počinioca, može biti oslobođen kazne. To će u praksi izgledati da će funkcioneri vlasti uvijek biti isprovocirani i oslobođeni, a svi drugi kažnjavani – rekao je Crnadak.

Govoreći o drakonskim kaznama o kleveti, pitao je i zašto se ovo uvodi kao krivično djelo, kada je kleveta već obuhvaćena našim zakonima.

– Kazne jesu niske, zašto se onda ne mijenja Zakon o zaštiti od klevete i povećaju se kazne? Ne ovako drastično, ali bi bilo u redu da su kazne nešto više – rekao je Crnadak.

Podsjetio je da je u dijelu Nacrta koji govori o iznošenju ličnih i porodičnih prilika, predviđena kazna do 120.000 KM.

– Ovdje je problem tačka 4. koja kaže da se istinitost ili neistinost ne može dokazivati. To je nešto, od svega što je ovdje loše, definitivno najgore. Vlasti koja je prešla u režim, ušla duboko u korupciju i nepotizam, više nije dovoljno da izvlači novac iz budžeta preko raznih tendera i nenormalno pljačka, sada uvodi zakon koji zabranjuje da se o tome priča. Ovakvim zakonom je svaka kritička riječ ubijena – kaže Crnadak.

Crnadak je istakao da smo mi društvo sa veoma kratkom demokratskom istorijom i da naša vlast već primjerima pokazuje da bi to bila katastrofa.

– Kada je oštećena imovina novinarima Morači i Trifunoviću, predsjednik SNSD-a je rekao da postoje indicije da su oni to sami sebi uradili. Ne daj Bože da je ova vlast bila u Srbiji krajem ‘90. godina, po njihovom bi bilo da je Ćuruvija izvršio samoubistvo – rekao je Crnadak.

Naveo je da iz ovakvog zakonskog rješenja proizilazi velika opasnost za medije i novinare.

– Već drugi dan, nakon što se ova diskusija otvorila, počeli su napadi na novinare: od već pomenutih nazivanja g. Vukelića i drugih novinara spodobama od strane predsjednika SNSD-a i oštećenja imovine novinara, do prijetnji pomoćnika direktora OŠ „Branko Radičević“, koji je poručio novinarima da treba da se plaše kada hodaju noću, te prijetnji koje je prijavila novinarka jednog portala. To je refleksija ovakvih nastupa funkcionera – rekao je Crnadak, dodajući da je on bio novinar u teško vrijeme nakon rata i izvještavao o temama koje nisu bile prijatne tadašnjoj vlasti, ali da mu izgleda da su novinari tada bili manje ugroženi nego danas.

Crnadak kaže da bi bio za kriminalizaciju jedne stvari, a to je zloupotreba Javnog servisa.

– Kada pogledam ovaj vaš nacrt, RTRS bi po tome morao da plati bar pet do deset miliona KM samo nama iz PDP-a. Sjetimo se samo šta su radili koleginici Trivić kada su objavljivali falsifikovani dokument da je primila 20 miliona KM od Amerike ili g. Ivaniću kojem su, prema njihovim vijestima, nekih 40 britanskih specijalaca trebali obezbijediti pobjedu. Pa RTRS bi bankrotirao šta su sve radili – rekao je Crnadak i pozvao da se ipak sporni nacrt povuče:

– Povucite ovo sada, prestanite se blamirati i sramotiti – poručio je Crnadak, saopštio je PDP.

(SB)

Oznake: PDP