Politika 23.06.2021.

CRNADAK: Narko bosovi padaju u čitavom regionu, čak i u FBiH, samo ih u RS niko ne dira

ČITANJE: 2 minute

Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Igor Crnadak, tokom skupštinske diskusije je istakao da sudije i tužioci moraju biti nezavisni, suditi slobodno, da ne mogu biti bez odgovornosti i da će mnoge čudne presude i odustajanja od istraga uskoro biti pod revizijom.

Većina sudija, tužilaca, inspektora i policajaca poštena i čestita i jedva čekaju da dobiju šansu da rade slobodno i procesuiraju kriminal i korupciju u Republici Srpskoj, ali to nije moguće dok se ne promijeni vlast u Republici Srpskoj, kaže Crnadak, prenosi Srpskainfo.

Napomenuo je da SNSD i njihova koalicija ne želi da se bori protiv kriminala, nego je čak iz registra lica pravosnažno presuđenih za najteža djela često birala svoja kadrovska rješenja za najviše funkcije.

– Kao primjer, podsjetiću na visokog funkcionera SNSD-a koji je priznao krivično djelo u kojem je pod prijetnjom pištoljem kidnapovao čovjeka, strpao ga u gepek, prevezao preko granice i držao zarobljenog 11 dana u jednoj kući u Srbiji, a sud ga je za takvo djelo osudio na novčanu kaznu od 4.000 KM. Nakon toga, SNSD je ovog presuđenog kriminalca predložio za načelnika Vlasenice, a njegovu kampanju su došli da podrže Dodik, Željka Cvijanović, Igor Radojičić i drugi funkcioneri SNSD – kaže Crnadak.

Takođe, Crnadak je istakao da se u Republici Srpskoj u sudovima vode procesi samo protiv lica koja prodaju manje količine narkotika i da se od strane policije i pravosuđa ne postavlja pitanje ko su veliki dileri.

– Dok veliki narko bosovi ‘padaju’ u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, pa čak i u FBiH, samo u Republici Srpskoj oni normalno rade svoj ‘posao’- rekao je Crnadak.

On je zaključio da je siguran da će uprkos svemu Republika Srpska i njene institucije biti jači od mafije i kriminalnih grupa i da će vrlo brzo u Srpskoj vladati red i poštovanje zakona, ali prvi preduslov za to je promjena vlasti.

(SB)

Oznake: Igor Crnadak