Politika 08.10.2022.

Crnadak: Nećemo odustati, šetnja pokazala da se Dodik više ne pita

ČITANJE: 2 minute

Povodom najave protesta opozicije zakazanih sutra Igor Crnadak, potpredsjednik PDP-a izjavio je kako ne brane samo glasove i pobjedu Jelene Trivić.

Mi branimo volju naroda koja je pokradena na izborima. To se vidjelo širom Republike Srpske na skupovima organizovanim za Jelenu, ali se vidjelo i na našem protestu u Banjaluci na koji su ljudi došli svojom voljom, da iskažu nezadovoljstvo. Bio sam na više sličnih događaja, ali nikada takvu energiju, hemiju, atmosferu nisam osjetio. Dan ranije Milorad Dodik je rekao da protestne šetnje neće biti, a bila je i te kakva šetnja. On se tu više ništa ne pita, narod je još jednom rekao svoje, rekao je potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak, gostujući danas na Tanjug TV.

Crnadak je naveo da je slušao obraćanje predsjednika Srbije, g. Vučića, te pozdravio stav Srbije da zauzme neutralan stav tokom izbora u Republici Srpskoj, kao i izjavu predsjednika Vučića da je najpošteniji odnos da sačeka zvanične rezultate izbora. Istakao je da borba protiv izborne krađe ide u dva pravca.

To je pravna borba, formirali smo pravni tim koji kontinuirano upućuje prigovore Centralnoj izbornoj komisiji na osnovu dokaza o izbornoj krađi. Uputili smo zahtjev za ponovno brojanje glasova i ponavljanje izbora za nivo predsjednika Republike Srpske. Rokovi za to počinju da teku nakon proglašenja rezultata, ali mi smo morali već sada ukazati na brojne neregularnosti i uputiti svoje zahtjeve, budući da je potreban relevantn uzorak na osnovu kojeg se može dokazati da je bilo nepravilnosti koji je mogao uticati na konačne rezultate izbora, što bi dovelo do ponovnog brojanja i ponavljanja izbora, a mi prigovore i dokaze svakodnevno prikupljamo. Drugi vid borbe je protest, ustavom zagarantovano pravo za iskazivanje nezadovoljstva. Nakon protesta koji je održan u četvrtak, ponovo ćemo se okupiti u nedjelju, rekao je Crnadak.

On ističe da je cilj izboriti se i da naredni izborni ciklusi ne budu ugroženi kao ovaj:

Mi otvoreno i bez ustezanja kažemo da je ovo bio mafijaški obračun, jer je SNSD organizovano i nasilno prekrajao izbornu volju. Кada nas pitaju zašto naši posmatrači nisu obezbijedili izborni proces, odgovor je jednostavan: mi za posmatrače ne biramo boksere od dva metra, a sa takvim batinašima su se oni suočili tokom izborne noći. Naša pravna borba ne ide samo u pravcu prigovora CIК-u, nego ćemo podnijeti i krivične prijave protiv onih koji su učestvovali u prekrajanju izborne volje. Podsjetiću da je za krivično djelo izborne krađe predviđena zatvorska kazna od 3 godine zatvora. Cilj nam je da nikada niko više ne pomisli da se igra voljom naroda, poručio je Crnadak.

(Z.M)