Politika 30.09.2021.

Crnadak: Ostaje činjenica da RS godinama nabavlja lijek od neovlaštenih firmi

ČITANJE: 2 minute

Narodni poslanik i potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak obratio se javnosti nakon završene analize uzoraka kiseonika sa UKC-a.

– Agresivne izjave Željke Cvijanović, Radovana Viškovića i Alena Šeranića oko toga da je jučerašnji uzorak kiseonika ispravan ne znače ništa, jer ostaje činjenica da je Republika Srpska godinama za svoje zdravstvene ustanove nabavljala lijek medicinski kiseonik od neovlaštenih firmi i da niko ne zna kakav je u tom periodu bio kvalitet kiseonika, rekao je narodni poslanik i potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak.

Crnadak podsjeća da predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković još uvijek nisu ispunili obećanje iz maja prošle godine da će biti javno objavljene sve provedene nabavke za vrijeme vanrednog stanja, sa precizno navedenim predmetima nabavke, nazivima firmi koje su dobile poslove i isplaćenim iznosima.

– Danas, nakon otvaranja afere “kiseonik” i nakon hapšenja direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, gospođa Cvijanović i gospodin Višković treba konačno da objave taj spisak, kaže Crnadak i dodaje:

– Mora se znati ko se obogatio na muci naroda i ko je halapljivo stavljao milione u džepove dok smo bili zaključani i to će narod jasno i glasno tražiti na protestu u Banjaluci 2. oktobra. Za paniku u javnosti kriva je Vlada Republike Srpske, koja je dozvolila da se kiseonik nabavlja od firmi koje nemaju dozvolu za promet lijekova, a ne oni koji su na to upozorili, ističe Crnadak.

On kaže da je danas čak i Nenad Stevandić potvrdio da je bilo nezakonitosti oko nabavke kiseonika i zato sve optužbe iz Vlade Republike Srpske oko dizanja panike padaju u vodu.

– Pravosudne institucije Republike Srpske treba da provedu istragu do kraja oko afere “kiseonik” i pokažu da Republika Srpska ima snage da ne dozvoli nikome da se igra sa zdravljem svojih građana, zaključuje Crnadak.

(B.M)

Oznake: Igor Crnadak