Politika 07.10.2021.

CRNADAK (PDP): Neophodna posebna sjednica NSRS o javnim nabavkama tokom pandemije

ČITANJE: 2 minute

– Prije posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, koju danas najavljuje Milorad Dodik, potrebno je održati posebnu sjednicu posvećenu javnim nabavkama tokom pandemije virusa korona i vanrednog stanja u Republici Srpskoj, rekao je narodni poslanik i potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak.

Crnadak kaže da je Republika Srpska očigledno ugrožena nakon što su njene institucije za provođenje zakona, Republičko javno tužilastvo Republike Srpske i MUP Republike Srpske, potvrdile da istražuju višemilionske pljačke narodnog novca u aferi “korona nabavke”.

– Ove akcije su rezultirale hapšenjima direktora Instituta za javno zdravlje Republike Srpske, direktora bolnice u Doboju, kao i još četiri lica povezana sa ovim nabavkama. U javnosti se, takođe, nezvanično pominju i druge istrage u okviru “korona nabavki” i zbog toga je potrebno da na posebnoj sjednici narodni poslanici dobiju detaljnu informaciju o svim nabavkama za vrijeme korone, te o svim aktivnostima koje zbog kriminalnih radnji u tom periodu provode pravosudne institucije Republike Srpske, ističe Crnadak.

On dodaje da je narod u Republici Srpskoj je zgrožen činjenicom da su predstavnici vlasti Republike Srpske bili uključeni u pljačku narodnog novca kroz javne nabavke u najosjetljivijim trenucima, kada su svi bili u strahu i neizvjesnosti zbog nepoznate bolesti i kada je kretanje građana bilo ograničeno policijskim časom.

– Zbog toga je posebna sjednica NSRS sa ovom temom prioritet. Podršku ovoj sjednici posebno očekujem od predsjednika NSRS Nedeljka Čubrilivića, jer je vladajuća skupštinska većina usvojila skupštinski zaključak da su nabavke tokom korone provedene potpuno zakonito, što se sada pokazuje kao netačno, kaže Crnadak.

Ističe da bi takođe SNSD trebao podržati ovu sjednicu, kako bi se rasčistilo pitanje ko se obogatio tokom vanrednog stanja, nakon što je objavljena informacija da je u aferi “korona nabavke” firma u vlasništvu porodice savjetnika Milorada Dodika zaradila 10 miliona KM.

– U milionsku pljačku Republike Srpske tokom pandemije nisu bili uključeni SAD, NATO, političko Sarajevo i drugi navodni neprijatelji Republike Srpske o kojima govori predsjednik SNSD i zato je potrebno prvo sazvati ovu posebnu sjednicu sa temama koje su u isključivoj nadležnosti institucija Republike Srpske, zaključuje Crnadak.

(SB)

Oznake: Igor Crnadak