Politika 26.08.2020.

CRNADAK: Ponovo pozivam Dodika da povuče čestitku Lukašenku, RS ne treba da kontrira Srbiji, EU i SAD

ČITANJE: 1 minuta

“Nakon što je Srbija podržala Deklaraciju Evropske unije o izborima u Bjelorusiji, još jednom pozivam srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da povuče čestitku Aleksandru Lukašenku”.

Očigledno je da je predsjedničke izbore dobio koristeći pritiske, ucjene, nasilje i druge nedemokratske metode – rekao je Igor Crnadak, potpredsjednik PDP i nekadašnji ministar inostranih poslova BiH, piše Srpskainfo.

Crnadak kaže da Republika Srpska treba da ostane uz Srbiju kada su važne spoljnopolitičke teme u pitanju, kao što je odbijanje priznanja Kosova, ali i da nema razloga da Republika Srpska “ide putem izolacije, podržavajući Lukašenka i suprotstavljajući se i Beogradu i Briselu i Vašingtonu”.

– Za Republiku Srpsku je važno da svaki njen građanin ima pravo na slobodan izbor, da niko ne smije da ga ucjenjuje i uslovljava kako će glasati, da opozicija mora biti slobodna u vršenju svojih aktivnosti, te da je bilo kakva represija neprihvatljiva. Zato RS treba podržati Deklaraciju EU, a srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, treba da inicira da to bude i zvaničan stav Predsjedništva BiH – saopštio je Crnadak.

Tvrdi da je ponašanje Milorada Dodika posebno pogrešno u kontekstu današnjeg sastanka u Beogradu, gdje su Srbija i predsjednik Vučić dali punu podršku Republici Srpskoj i najavili značajne infrastrukturne projekte, jer nema nikakve potrebe da se na pitanju stanja u Bjelorusiji zvanična Banjaluka suprotstavlja Beogradu i nanosi štetu evropskim ambicijama i Srbije i Srpske i BiH.

(SB/banjaluka.net)