Politika 21.09.2021.

CRNADAK U OTVORENOM PISMU CVIJANOVIĆEVOJ I VIŠKOVIĆU: Objavite spisak javnih nabavki

ČITANJE: 3 minute

Poslanik PDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Igor Crnadak uputio je otvoreno pismo predsednici Srpske, Željki Cvijanović i premijeru Radovanu Viškoviću u kojem ih je podsetio na obećanje dato prošle godine, a koje se odnosi na objavljivanje spiska svih javnih nabavki koje je RS provela za vrijeme trajanja vanrednog stanja.

Obraćam vam se povodom obećanja koje ste javno izrekli na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske održanoj 21. maja 2020.godine, kada smo donijeli odluku o ukidanju vanrednog stranja, a koje se odnosi na to da ćete obezbjediti da se objavi spisak svih javnih nabavki koje je Republika Srpska provela za vrijeme trajanja vanrednog stanja. Iako je prošlo 16 mjeseci od tada, javnost Republike Srpske još uvijek nije dobila informaciju ko je dobio poslove javnih nabavki za vrijeme korone, šta se nabavljalo i po kojim cijenama – naveo je Crnadak u pismu.

On ističe da je kao narodni poslanik iskoristio i mogućnost poslaničkog pitanja Vladi Republike Srpske, te zatražio ovu informaciju, ali da nije dobio odgovor.

– Danas, nakon što je pravosuđe Republike Srpske započelo ozbiljnu istragu višemilionske pljačke narodnog novca koja se odigrala tokom pandemije korona virusa u Republici Srpskoj, uključujući i hapšenja pojedinih lica, pozivam vas da prestanete skrivati podatke koji se tiču ovog mučnog perioda i da u narednim danima objavite spisak svih nabavki. Ukoliko i dalje budete krili ovu informaciju, sasvim logično je da ćete u javnosti biti prepoznati kao neko ko je saučesnik ili, u najmanju ruku, zaštitnik onih koji su se obogatili dok je narod Republike Srpske bio zaključan u svojim kućama, a kompletna privreda onemogućena da radi – ističe se u pismu.

Dodaje se da su se u međuvremenu, u javnosti pojavile informacije da su u velikom broju nabavki za vrijeme korone učestvovali pojedinci i firme čiji su najuži članovi porodica ujedno i članovi kabineta najviših funkcionera Republike Srpske, narodni poslanici i slično.

Ovo je, kako kaže Crnadak, dodatno uznemirilo javnost Republike Srpske jer se stiče utisak da se za vrijeme vanrednog stanja stvorila jedna mreža nepotizma i pohlepe u institucijama Republike Srpske, koja je iskoristila tešku situaciju zbog korone i na toj muci našeg naroda zaradila desetine miliona maraka.

– Zbog toga, prekinite konačno svoju šutnju i dostavite javnosti spisak svih javnih nabavki tokom vanrednog stanja sa podacima o predmetima nabavki, isplaćenim iznosima i firmama koje su dobile poslove. Vi ste najviši funkcioneri Republike Srpske i narod se sa pravom pita, šta krijete od javnosti. Кoga želite zaštititi i ko je najviše profitirao?Кo je na prevaru zaradio milione? Кo su vlasnici firmi koji su dobili poslove?- pita Crnadak.

On kaže da se sve ove informacije mogu objaviti, ako to žele.

Crnadak poručuje Cvijanovićevoj i Viškoviću da sami izaberu, hoćete li stati na stranu naroda i javnosti ili na stranu onih koji su opljačkali Republiku Srpsku.

– Ako ništa drugo, budite razumni, ovi podaci će svakako biti dostupni svima, najkasnije sledeće godine. Učinite veliku stvar za Republiku Srpsku, ispunite svoje obećanje iz maja prošle godine, objavite spisak – navodi se na kraju pisma, prenosi Srpskainfo.

(E.M)

Oznake: Igor Crnadak