Politika 31.05.2019.

CRNADAK: Volio bih da je mišljenje Evropske komisije oštrije prema najvećim nedostacima u BiH

ČITANJE: 2 minute

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Igor Crnadak izjavio je danas da je mišljenje Evropske komisije o napretku BiH na putu ka članstvu u Evropskoj uniji (EU) u granicama očekivanog i da je najvažnije da potvrđuje da su otvorena vrata za BiH.

“Volio bih da su mišljenje Evropske komisije i preporuke bili direktniji i oštriji prema najvećim nedostacima u BiH”, rekao je Crnadak na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On kaže da je zadovoljan da je u prvoj preporuci zatražena primjena preporuka Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju koje se odnose na izbore.

“Poruka EU je da se mora građanima vratiti ono što su izgubili, a to je da mirno bez ucjena i prijetnji biraju partije i političare koji će ih voditi. Nadam se da će nakon ovoga i najvažniji predstavnici međunarodne zajednice u BiH biti aktivniji u vezi sa ovim pitanjima jer oni su do sada ćutali”, rekao je Crnadak.

Prema njegovim riječima, važno je da je vladavina prava dobila veliki prostor u izvještaju Evropske komisije, posebno zbog toga što istraživanja pokazuju da je nedostatak vladavine prava i povjerenja u institucije važniji razlog za odlazak mladih iz BiH nego ekonomska pitanja.

Crnadak je naglasio da je ohrabrujuće što se u kontekstu reforme Ustavnog suda BiH konkretno i precizno pominje uloga stranih sudija.

“Sve političke partije u oba entiteta se moraju uključiti u rješavanje ovog problema. Onog dana kada budemo članica EU, strane sudije ne mogu sjediti u našim sudovima jer je to evropski standard. Kada će se to desiti stvar je politike u BiH”, istakao je Crnadak.

Na pitanje da li bi BiH do kraja godine mogla dobiti kandidatski status za članstvo u EU, Crnadak je rekao da sa ovakvom političkom klimom u BiH nije siguran da će se to dogoditi u tom periodu.

Govoreći o radu Savjeta ministara u tehničkom mandatu, Crnadak je rekao da ne smije biti blokada i da su se na sastanku u srijedu svi izjasnili da će Savjet ministara normalno raditi, te da je zakazana sjednica za 10. jun.

“Ovaj Savjet ministara mora raditi dok ne bude izabran novi i nije dobro da on bude uvučen u razgovore o formiranju vlasti koje su započele tri partije. Još jednom apelujem da taj posao bude što prije završen i da vlast bude formirana što prije”, istakao je Crnadak.

On je najavio da će u junu BiH posjetiti ministri inostranih poslova Češke, Norveške i Slovačke.

(Srna)