Vijesti 21.12.2015.

Crne tačke na putevima Srpske

ČITANJE: 1 minuta
Nesreca putevi RS
Dionica Prijedor – Banjaluka poznata je po saobraćajkama. Često i sa smrtnim ishodom. U jučerašnjoj, srećom, četvoro je lakše povrijeđeno. Iako je vozač vozio po propisima i poštovao ograničenje brzine, auto je završilo na krovu. Svoje su učinili magla, kolotrazi i klizav put.

-Masovno se žale vozači kako u BL, tako i u drugim gradovima da je kolovoz masan, da nije dovoljno očišćen, opran za ovaj zimski period, a put kočenja je tada daleko duži- rekao je Milenko Jaćimović iz Savjeta za bezbjednost saobraćaja.

Sve je više ovakvih slučajeva. Samo tokom posljednja 24 časa na području Banjaluke dogodilo se isto toliko saobraćajnih nesreća u kojima je povrijeđeno 13 osoba. Policija evidentira saobraćajke ali niko, zvanično, ne bilježi takozvane, crne tačke na putevima. Tako su dio puta u Zelenom Viru kod Banjaluke nazivali mještani.

Bezbjednost saobraćaja u Zelenom viru je poboljšana tek nakon što su mještani, okupljanjima i protestima, natjerali nadležne da postave radar i kameru, ali se tu njihovim mukama ne nazire kraj.

To najbolje znaju Nenad i Jugoslav. Kuće su im tik uz cestu pa se svega nagledaju.
Iz Agencije za bezbjednost saobraćaja kažu da još utvrđuju najopasnije dionice. Procjenjuju da će ih biti na desetine. Zvanično, nisu crne, ali po broju stradalih i povrijeđenih – itekako jesu.

Zasad je na spisku najkritičnijih samo pet. Od toga, tri u Krajini. Nakon što ih i ozvaniče kao najopasnije, nadležni bi trebalo da više računa povedu o bezbjednosti. Dotad, crna statistika neumoljivo se ispisuje. U prvih deset mjeseci na putevima Srpske poginulo je 131-no lice.

(ATV)