Vijesti 15.10.2021.

CRNI BILANS: BiH druga u svijetu po smrtnosti od korone na milion stanovnika (VIDEO)

ČITANJE: 1 minuta

Na YouTube kanalu iz Norveške Animated Stats objavljen je videosnimak o 20 država u kojima je najveći broj preminulih od koronavirusa na milion stanovnika.

Prikazuju se podaci od kraja januara prošle godine kada su prvi smrtni slučajevi registrovani u Kini do sredine ovog mjeseca, prenosi Klix.

Među 20 ovih zemalja Bosna i Hercegovina prvi put pojavila se 11. novembra prošle godine kada je imala više od 500 preminulih na milion stanovnika. Već 1. decembra prošle godine bila je među deset država sa više od 800 preminulih na milion stanovnika.

Na drugom mjestu po smrtnosti od koronavirusa je od 21. septembra ove godine kada je imala više od 3.100 preminulih na milion stanovnika. To je ostao slučaj do danas.

Peru je na prvom mjestu sa skoro 6.000 smrtnih slučajeva na milion stanovnika. Među 20 ovih država iz naše regije su Sjeverna Makedonija koja je na trećem mjestu, Crna Gora koja na petom mjestu, Slovenija koja je na 14. mjestu i Hrvatska koja je na 18. mjestu.

U Bosni i Hercegovini je od početka pandemije preminulo 10.712 osoba. To je i posljedica kasnog početka vakcinacije i malog broja vakcinisanih. Prema podacima objavljenim na stranici Our World in Data, dvjema dozama je vakcinisano više od pola miliona stanovnika.

(SB)

 

Oznake: korona