Region 12.05.2022.

CRNI BILANS: Pet poginulih i dvoje teško povrijeđenih u nesreći u fabrici u Kočevju

ČITANJE: 1 minuta

Pet žrtava i dvije teško povrijeđene osobe za čije se živote još bore ljekari u Ljubljani, vjerojatno je konačan ishod nesreće koja se dogodila u hemijskoj fabrici Melamin u Kočevju.

– Uzrok tragičnog događaja najvjerojatnije je ljudska greška radnika prilikom prepumpavanja sirovine – izjavio je direktor fabrike Srečko Štefanič.

Inače, nadležne službe istražuju uzroke nesreće.

Štefanič je pojasnio da je najverovatnije došlo do ljudske greške prilikom ispumpavanja sirovine u skladište, jer je kod prepumpavanja jedna sirovina zamijenjena drugom, što je izazvalo eksploziju i požar.

Pet osoba, četiri iz ljubljanske firme koja je u fabriku dovezla cisternu sa sirovinom, te jedna radnica Melamina još se vode kao nestali, ali su najvjerojatnije izgubili život, prenose slovenački mediji.

Za živote dvojice teško povrijeđenih radnika koji su u vještačkoj komi bore se ljekari u ljubljanskom Kliničkom centru.

Nema više opasnosti za okolinu i smatra se da nije došlo do veće ekološke katastrofe, a svih 200 zaposlenih u fabrici poslani su na čekanje.

Mediji navode i da je budćnost, inače uspješne fabrike, neizvjesna jer su veliki dio zgrada i opreme uništeni u eksploziji i požaru.

(SB)

Oznake: Kočevje, nesreća