Vijesti 26.03.2016.

Crnogorci uhapsili 55 pripadnika sekte

ČITANJE: 2 minute
hotel-cg-sekta
Više od 55 stranih državljana, pripadnika sekte “Aum šinrikjo” /Vrhovna istina sudnjeg dana/, uhapšeno je u dva hotela u Podgorici i Danilovgradu, ali su poslije saslušanja pušteni na slobodu, javili su crnogorski mediji.

Ova sekta odgovorna je za teroristički napad gasom u Japanu 1995. godine u kojima je ubijeno više od 20, a povrijeđeno oko hiljadu osoba.

Uhapšeni su juče saslušavani u policiji, a navodno je riječ o ruskim i japanskim državljanima. Utvrđeno je da nemaju boravišne dozvole, ali i da niko od njih nije učestvovao u napadu 1995. godine.

Akciju je izvela Posebna jedinica crnogorske policije, ali se iz Uprave policije sinoć nisu oglasili tim povodom.

Prema pouzdanim saznanjima, akcijom su rukovodili agenti Agencije za nacionalnu bezbjednost nakon što su ih partnerske službe iz inostranstva obavijestile da su članovi sekte Aum šinrikjo u Crnoj Gori.

Prema pisanju crnogorske štampe, policajci su prvu grupu uhapsili u podgoričkom hotelu “Ramada”, a potom su otišli u danilovgradski hotel “Perjanik”.

“Policajci su opkolili hotel. Pravo opsadno stanje – duge cijevi i barikade, a onda su upali u objekat”, ispričao je očevidac događaja iz Danilovgrada.

Ovaj hotel u Danilovgradu, prema pouzdanim informacijama, nije radio već su uhapšeni zakupili objekat preko jedne podgoričke agencije za nekretnine.

“U hotelu su od 16. marta, koji su zakupili bez personala na 10 dana”, rekao je jedan od izvora.

Nakon hapšenja, forenzičari su izuzeli brojne tehničke uređaje koje su koristili osumnjičeni, te su upućeni na vještačenje, navodi crnogorska štampa.

Iz službe objezbjeđenja hotela “Ramada” juče nisu željeli da razgovaraju o ovom događaju, ali je potvrđeno da je u hotelu uhapšeno pet osoba iz Azije, koji su tu danima boravili.

Mediji su ranije objavili da je ta sekta, kada je bila na vrhuncu popularnosti, imala blizu 10.000 sljedbenika i da je 2000. godine preimenovana u “Alef”. Nalaze se pod nadzorom obavještajnih agencija.

Krajem 2011. godine Vrhovni sud Japana potvrdio je smrtnu kaznu pripadniku te sekte zbog napada sarinom, otrovnim gasom, sredinom devedesetih u Tokiju i Macumotou.

Tada je završen šesnaestogodišnji sudski proces protiv 189 optuženih. Na smrt je osuđeno trinaestoro, među kojima i osnivač i vođa sekte Ćizuo Macumoto, poznatiji kao Šoko Asahara.

(Agencije/Foto: Vijesti.me)