Politika 04.07.2016.

Crnogorcima najmiliji manjinski mandat u Banjaluci

ČITANJE: 3 minute

Većina kandidata za odbornika manjina u Skupštini Grada Banjaluka izjašnjavaju se kao Crnogorci, dok su Romi, kao najbrojnija manjinska zajednica, ostali u zapećku.

Crnogorac Saša Čudić, bivši socijalista, izaći će na megdan Crnogorcu Slobodanu Lukiću, bivšem komunisti.

Suprotistaviće im se nezavisni Crnogorac Nebojša Tojagić, javnosti poznatiji kao predsjednik MZ Priječani, te SDS-ov Crnogorac Saša Radojičić, koji je na prošlim izborima bio „manjinski“ kandidat socijalista.

U bitku će se umiještati još jedan iskusni borac, Crnogorac Dragan Šajić, koji je na izborima učestvovao i 2012. godine i dobio 85 glasova.

Kakve šanse, u ovako oštroj konkurenciji banjalučkih „đetića“, ima dr Željko Vaško, univerzitetski profesor, a po nacionalnosti Čeh, vidjećemo 2. oktobra. Vaško je kandidat Saveza nacionalnih manjina RS i ima podršku 10 udruženja manjina.

– Uz dužno uvažavanje konkurenata, naš je kandidat najkvalitetniji, ali na izborima nije pravilo da kvalitetniji pobjeđuju – kaže predsjednik Saveza Franjo Rover.

Čak 28 stranaka, udruženja i nezavisnih kandidata registrovalo se u Centralnoj izbornoj komisiji BiH za izbor odbornika iz reda nacionalnih manjina u Skupštini Grada Banjaluka. Iako je manjinski mandat „najjeftiniji“, jer je u ovoj konkurenciji za prolaz u gradsku Skupštinu dovoljno oko 200 glasova, mnogi su odustali od kandidature.

Među onima koji su ostali u trci za primamljivo odborničko mjesto najbrojniji su deklarisani Crnogorci. Jedini Poljak među kandidatima je Darko Kovač, a koju nacionalnu manjinu predstavljaju nezavisni kandidati Nebojša Tepić, Zoran Vrućinić, Bojan Mitrović ili Predrag Lukač nismo uspjeli da saznamo.

Kandidat DNS je Boris Đogo, koji se izjašnjava kao Ukrajinac, dok je SDP BiH kandidovao Zorana Fedešina, takođe Ukrajinca.

U Čavićevom NDP generalni je stav da je za svaku stranku dobro da imaju predstavnika nacionalnih manjina, ali oni ga nemaju.

– Naše članstvo je malobrojno i nismo imali dovoljno kvalitetnog predstavnika manjina – kaže Vladimir Mirošljević iz NDP i dodaje da bi kandidovanje predstavnika manjina trebalo uvesti kao zakonsku obavezu.

Socijalisti su potpuno odustali od bitke za manjinski mandat, kao i Dodikov SNSD.

I dok se, nezvanično, mnogi lokalni lideri žale da „nemaju koga kandidovati“, banjalučkih Roma, koji su najbrojnija nacionalna manjina sa oko 400 glasača, nije se sjetio niko od ozbiljnijih igrača.

Posljednji put romski predstavnici su učestvovali na izborima 2008. godine, kada su se, krajnje neracionalno, za jedan mandat kandidovali supružnici Šaha i Ahmet Ahmetović. Zajedno su dobili 146 glasova, ali izbora ih je koštala činjenica da su jedno drugom bili kokurencija i podjelili su biračko telo, koje je moralo da odluči „muž“ ili „žena“.

Tada je pobjedio, sa 130 glasova, Zdravko Ružela iz Srpske stranke RS.

Fišer „igra“ za Rome

Muhamed Ibrahimbegović Fišer, čuveni centarfor „Borca“ iz sedamdesetih, a danas predsjednik banjalučkog odbora Radončićeve Stranke za bolju budućnost, kaže da će SBB i SDA imati zajedničkog kandidata.

– Još nismo odlučili ko će to biti, ali ja se zalažem da kandidujemo predstavnika Roma – kaže Fišer.

(blic.rs)