Region 08.04.2022.

CRNOGORSKA VLADA JEDNOGLASNA: Usvojen paket sankcija Rusiji

ČITANJE: 1 minuta

Komisija za politički sistem Vlade Crne Gore usvojila je danas jednoglasno paket sankcija Rusiji, iste one koji je prethodno usvojilo Vijeće Evropske unije.

Ovo je uslijedilo nakon kritika predstavnika međunarodne zajednice zbog neprimjenjivanja restriktivnih mjera prema Rusiji, a komisijom koja je usvojila sankcije predsjedavao je potpredsjednik vlade Dritan Abazović.

Abazović se na zvaničnom Twitter nalogu zahvalio na saradnji svim ministrima, Vladi, Generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu, NATO-u i Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori.

Kako prenose podgorički mediji, Između ostalog, sankcije se odnose na 696 ruskih državljana kao i na finansijske institucije, imovinu, promet i distribuciju dobara.

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar pozvao je jučer Crnu Goru da slijedi rukovodstvo EU i da u potpunosti primijeni sankcije na medije Russia Today (RT) i Sputnjik, zbog, kako je naveo, obmanjujućih članaka i širenja dezinformacija, kao i na ruske državljane i njihovu imovinu.

J.U.