Magazin 27.01.2016.

Crnogorski sveštenik otkriva zašto je govorio o kvalitetu heroina: “Nažalost, to je simbol 21. vijeka”

ČITANJE: 2 minute
otac rafailo
Snimak oca Rafaila koji je tokom svoje propovijedi govorio o kvalitetu vode i heroina postao je hit na društvenim mrežama.

Budući da je sporna rečenica odmah istrgnuta iz konteksta prostrujala internetom, evo kako je došlo do nje i šta joj je prethodilo:

-Šta se dešava sa čovjekom, porodicom, gradom, narodom koji odbaci blagoslov, a odbacuje ga svaki čovjek, svaka porodica, svaki grad i svaki narod koji ne posjećuje crkvu božju, liturgiju božanstvenu, jer šta će Gospodu poštovanje tamo iza nekakvih ćoškova, tamo ispod nekakvih dimnjaka, sulundara na ovaj ili onaj način, po ovom ili onom predanju? Koga ti to poštuješ, gdje si ti to mene našao tamo, ja sam u crkvi, ja sam u liturgiji, tamo možeš i glas da mi čuješ, tamo možeš i tijelo da mi nađeš, da ga primiš, da se najedeš i da se napiješ, ako me tamo ne poštuješ, ne poštuješ ni mene ni crkvu moju. I onda, braćo i sestre, voda je skupa i preskupa, heroin loš i nikakav, ne pijemo više ni vodu nego nekakvu crnu tečnost- rekao je između ostalog sveštenik Rafailo.

On je danas, u izjavi za jedne novine, objasnio zbog čega je na duhovnom predavanju pominjao tešku drogu i kako komentariše to što su njegove riječi naišle na najrazličitije interpretacije.

-Ja sam rekao šta sam rekao, svako neka tumači po svojoj savjesti. Nažalost, heroin je simbol 21. vijeka i nisam se ja doslovno žalio na kvalitet heroina, pa na šta bi to ličilo da jedan sveštenik konzumira heroin i još se time hvali na besjedi? Govorio sam metaforički, o onome šta on simboliše, ne o heroinu kao supstanci, a to što sam pogrešno protumačen samo govori o nivou svijesti do koje smo sada nažalost došli. Preporučio bih svima da poslušaju cijelu propovijed, pa možda im sve bude jasnije!- rekao je otac Rafailo.

Vezane vijesti:
Crnogorski sveštenik hit na društvenim mrežama: “Braćo i sestre, heroin je loš, nikakav”

(Alo.rs)